IstaknutoVijesti

SAD odbio Netanyahuov plan za Gazu

Palestinci bi trebali upravljati Gazom nakon što Izrael okonča rat protiv Hamasa, poručile su Sjedinjene Američke Države u srijedu, odbijajući time ideju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua po kojoj bi Izrael bio odgovoran za sigurnost Gaze na neodređeno vrijeme. Naoružani pripadnici Hamasa iz Gaze probili su granicu s Izraelom 7. listopada i ubili 1400 ljudi.


Rasprava s Izraelom i Arapima

Mjesec dana kasnije, Washington je počeo raspravljati s izraelskim i arapskim čelnicima o budućnosti Pojasa Gaze kojom neće vladati Hamas. Iako se plan tek treba pojaviti, američki državni tajnik Antony Blinken u srijedu je u dosad najopsežnijim komentarima o tom pitanju iznio crvene linije i očekivanja Washingtona za opkoljeno obalno područje.

“Nema reokupacije Gaze nakon završetka sukoba, nema pokušaja blokade ili opsade Gaze, nema smanjenja teritorija Gaze”, rekao je Blinken na tiskovnoj konferenciji u Tokiju. Blinken je rekao da će možda biti potrebno “neko prijelazno razdoblje” na kraju sukoba, ali da upravljanje Gazom nakon krize mora uključivati Palestince, piše Hina.

Upravljanje pod vodstvom Palestinaca

“Mora uključivati upravljanje pod vodstvom Palestinaca i ujedinjenje Gaze sa Zapadnom obalom pod Palestinskom samoupravom”, kazao je šef američke diplomacije. U ponedjeljak je Netanyahu za ABC News rekao da će Izrael “na neodređeno vrijeme” imati odgovornost za sigurnost enklave nakon rata.

Izraelski dužnosnici od tada su pokušali pojasniti da ne namjeravaju okupirati Gazu nakon rata, ali tek trebaju artikulirati kako bi mogli osigurati sigurnost bez održavanja vojne prisutnosti.

Huti oborili američki dron blizu Jemena

Američku vojnu bespilotnu letjelicu MQ-9 u srijedu su oborili Huti, izjavila su dva američka dužnosnika i taj jemenski proiranski pokret.

Iako su hutisti ranije obarali američke dronove, ovaj incident dogodio se u posebno napetom razdoblju u regiji.

Washington je u stanju pojačane pripravnosti zbog aktivnosti skupina koje podupire Iran, dok regionalne napetosti rastu tijekom rata Izraela i Hamasa, piše Hina.

Američki dužnosnici anonimno su rekli su da je dron, koji je izradio General Atomics, oboren s obale Jemena.

Nisu rekli je li oboren u međunarodnom zračnom prostoru.

U priopćenju je glasnogovornik hutista rekao da su oborili dron u zračnom prostoru iznad jemenskih teritorijalnih voda.

Hutisti su 2019. u dva navrata oborili američke dronove.

Pentagon je poslao tisuće vojnika u regiju kako bi pokušali obuzdati sukob, uključujući dva nosača zrakoplova.

Neki od tih vojnika bili su u Crvenom moru na vojnim brodovima.

Prošlog mjeseca brod američke mornarice presreo je četiri krstareće rakete i više od desetak bespilotnih letjelica koje su lansirali hutisti iz Jemena prema Izraelu.

Odgovori