SAD uveo sankcije Kubi, zabranio poslove s tvrtkom koja se bavi novčanim doznakama

SAD je pooštrio sankcije Kubi, dodavši na popis kompaniju koja obrađuje inozemne doznake Kubancima, objavio je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Kompanijama pod jurisdikcijom SAD-a od danas zabranjeno poslovati s AIS-om

Kubanska kompanija American International Services (AIS) obrađuje novčane doznake iz inozemstva, a od danas kompanijama i pojedincima pod jurisdikcijom SAD-a zabranjeno je poslovati s tom tvrtkom. AIS kontrolira kubanska vojska, podsjeća dpa.

Godine 2017. američko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je ograničeni popis 180 tvrtki i drugih institucija koje, kako tvrdi SAD, opslužuju kubansku vojsku, obavještajnu službu odnosno snage sigurnosti.

“Ljudi bi trebali moći primati novac od svojih obitelji u inozemstvu i biti pošteđeni obaveze da njime ujedno pune i džepove svojih tlačitelja”, rekao je američki državni tajnik u ponedjeljak komentirajući uključivanje AIS-a na popis sankcioniranih kompanija.

“Kubanski narod zaslužuje živjeti u slobodi i dostojanstvu, zaslužuje pravo da (slobodno) bira svoje vodstvo i da skrbi za svoje obitelji”, nastavio je Pompeo.

Trumpov kabinet uveo je niz sankcija Kubi

Američki predsjednik Donald Trump nastoji obnoviti politiku prema komunističkoj Kubi kakvu je Washington vodio prije razdoblja “omekšavanja” odnosa pod Barackom Obamom. Trumpov kabinet uveo je niz sankcija kako bi pojačao pritisak na malenog otočnog susjeda i natjerao ga da uskrati potporu venezuelskom predsjedniku Nicolasu Maduru kojeg Washington želi smijeniti.

SAD je također ograničio putovanja na Kubu i utvrdio tromjesečni limit od 1000 dolara za građane SAD-a koji novčano potpomažu članove svojih obitelji na Kubi.

Mnogi Kubanci u emigraciji žive u američkoj saveznoj državi Floridi, čiji će glasovi vjerojatno biti posebno važni aktualnom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovom izazivaču iz redova demokrata Joeu Bidenu na predsjedničkim izborima u studenom.

Odgovori