Saudijski kralj oštro kritizirao Iran

Saudijski kralj Salman oštro je kritizirao Iran pred svojim kolegama u Perzijskom zaljevu u Vijeću za suradnju koje se u noći na petak sastalo u Meki, na zapadu Saudijske Arabije.

Sabotaža brodova na ulazu u Perzijski zaljev, napadi na saudijska naftna postrojenja, upletanje u poslove susjeda i prijetnja opskrbi svjetskog tržišta naftom – sve je te pritužbe saudijski kralj, vladar sunitske monarhije, iznio na račun svog velikog šijitskog suparnika Irana.

Nije birao riječi

Ujedno je pozvao partnere u Vijeću za suradnju u Perzijskom zaljevu (CCG) da se zajedno, unatoč svojim podjelama, suprotstave “zločinačkom djelovanju” Irana.

“Izostanak odlučne i zastrašujuće reakcije na sabotažu Irana u regiji potaknuo ga je da nastavi, pa i pojača takve aktivnosti kojima danas svjedočimo”, ocijenio je saudijski kralj.

“Nedavne kriminalne aktivnosti nas obvezuju da ozbiljno djelujemo kako bismo sačuvali sigurnost i stečevine CCG-a”, istaknuo je.

Saudijski kralj nije birao riječi govoreći o Iranu premda sve dosad nije htio otvoreno optužiti Iran za nedavne izgrede zbog kojih je porasla napetost u Perzijskom zaljevu.

Rijad je ipak optužio pobunjene jemenske hutiste da su djelovali “po iranskoj naredbi” kada su bespilotnim letjelicama gađali crpne stanice naftovoda koji saudijski istok povezuje sa zapadom. Uostalom, ti su pobunjenici, koje podupire Iran, preuzeli odgovornost za taj napad.

Oprezno stajalište

I Ujedinjeni Arapski Emirati, saveznik Rijada, zauzeli su oprezno stajalište rekavši da čekaju nalaz istrage o sabotaži četiriju brodova u blizini njezinih teritorijalnih voda pa će se onda izjasniti.

Nakon ovog summita CCG-a tijekom noći se treba održati summit Arapske lige, a sutradan summit zemalja Organizacije za islamsku suradnju (OIC).

Ta tri susreta u gradu koji je središte islama, a održavaju se na kraju ramazana, organizirana su na prijedlog Rijada koji želi zbiti redove u pružanju otpora Iranu.

Regionalna napetost je naglo porasla kada je Trumpova administracija u travnju uvrstila iranske Čuvare revolucije, ideološku vojsku režima, na svoju crnu listu “terorističkih organizacija”, i u svibnju pooštrila gospodarske sankcije Teheranu pošto je prije godinu dana napustila međunarodni ugovor u iranskom nuklearnom programu.

Odgovori