IstaknutoVijesti

SIPA u akciji ‘Pečat’ lišila slobode 9 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu SIPA) u suradnji s policijskim službenicima MUP-a RS, MUP-a Unsko-sanskog kantona i Policije Brčko distrikta, u četvrtak od ranih jutarnjih sati provode operativnu akciju kodnog naziva “PEČAT” u okviru koje je slobode lišeno devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila kazneno djelo “Udruživanje radi činjenja kaznenih djela” iz člana 340. KZ FBiH, u vezi s kaznenim djelom “Krivotvorenje isprave“ iz člana 373. KZ FBiH, stav (2) a u vezi s članom 31. KZ FBiH ”Sudioništvo”.

Prilikom realizacije operativne akcije izvršeni su pretresi na osam lokacija na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banja Luke i Brčko distrikta BiH, i do sada je privremeno oduzeto više mobilnih telefona sa SIM karticama, laptop, diploma o završenom školovanju, svjedočanstava o završenim razredima srednje stručne spreme i druga dokumentacija za koju se sumnja da je krivotvorena, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku.

Nakon izvršene kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišena slobode će u zakonskom roku biti predane u dalju nadležnost Tužiteljstvu Unsko-sanskog kantona, uz čiju su koordinaciju gore navedene aktivnosti izvedene.

Odgovori