IstaknutoVijesti

Sistematski pregledi u BiH: Predškolci sve deblji i neaktivniji

Sistematski pregledi djece u BiH pred upis u prvi razred osnovne škole godinu za godinom pokazuju da su djeca nedovoljno fizički aktivna, što dovodi do niza problema sa kičmom, a u kombinaciji sa nepravilnom ishranom i do pretilosti, podaci su domova zdravlja širom BiH.

Rada Perić, specijalist pedijatar u Domu zdravlja Bijeljina, kaže da je uočen sve veći broj pretile djece na sistematskim pregledima.

“Brz način života i nepoštovanje redovnih obroka dovode do porasta pretilosti kod djece svih uzrasta, pa tako i ovog ranog školskog uzrasta. Smatram da školski plan i program nisu prilagođeni pravilnoj ishrani kod djece. Djeca često gladna odlaze u školu pa umjesto da imaju za užinu voćku ili keks, ona u školi jedu u pekari ili nešto od brze hrane”, objasnila je Perićeva.

Problemi sa zubima

Dodaje da su česti problemi i sa ravnim stopalima, kao i sa vidom.

“Gubitak vida kod djece je u porastu. Često se susrećemo sa slabovidom ili dalekovidom djecom”, rekla je Perić.

Naglašava da je evidentan porast pokvarenih zuba kod djece.

“Stomatolozi u našem domu zdravlja upozoravaju da djeca zbog nezdrave ishrane sve češće imaju izuzetno loše zube”, kazala je Perićeva.

U Domu zdravlja Banja Luka kažu da je sistematski pregled još u tijeku, ali da su do sada uočeni problemi sa tjelesnom težinom, lošim tjelesnim držanjem, kao i deformitetima grudnog koša.

“Na sistematskom pregledu takođe smo uočili i poremećaje vida, govora, ali i ponašanja kod djece ovoga uzrasta”, rekli su u Domu zdravlja Banja luka.

Pretilost u Mostaru

U Domu zdravlja Mostar kažu da se liječnici na sistematskim pregledima djece najčešće sreću da problemima vezanim za razvoj lokomotornog sustava.

“Često nalazimo skolioze i kifoze kičme te nešto rjeđe ravna stopala. Ove nepravilnosti najčešće su povezane sa smanjenom tjelesnom aktivnošću i takozvanim sjedelačkim načinom života uz računar, televizor i u školskoj klupi”, kazali su u ovom Domu zdravlja.

Dodaju da su, pored toga, primijetili da ovakav način života dovodi i do pretilosti.

“Uz ovakav način života javlja se i sve veća pretilost kod djece, a na to dosta utiče i nepravilna ishrana bogata ugljikohidratima. Djeca sve češće pribjegavaju brzoj hrani, pizama ili kiflama”, objasnili su u Domu zdravlja Mostar.

Pored ovih problema, doktori u Mostaru često se susreću sa alergijama na kontaktne i unhalacijske alergene kod djece.

Odgovori