IstaknutoVijesti

Skupština SBŽ-a usvojila proračun, predstavnici sindikata nezadovoljni

Srednjobosanska županija (SBŽ) dobila je danas proračun za 2019. godinu, koji je Skupština SBŽ-a usvojila u iznosu od 236.501.758 maraka.

Obrazlažući zastupnicima prijedlog proračuna, županijski ministar financija Zoran Marković kazao je da je, u odnosu na raniji nacrt, proračun veći za oko 18,7 milijuna maraka.

Marković je, također, rekao da je proračun na gornjoj prihodovnoj granici te da nema mogućnosti za daljnje povećanje.

Više proračunskog novca za plaće uposlenih u školama, organima uprave, MUP-u i pravosuđu i danas su zatražili predstavnici sindikata, koji su nezadovoljni Vladinom odlukom da osnovice budu uvećane s 265 na 270 maraka.

Predsjednica Sindikata organa uprave Refija Kulašin poručila je da su uposlenici koji primaju plaće iz proračuna razočarani te da je uvećanje osnovica za pet maraka diskriminatorno u odnosu na uposlene u ostatku Federacije BiH.

  • U svim županijama uposlenici imaju veće plaće, a po općinama osnovice su veće od 300 maraka. Apsurdna je situacija da niže razine vlasti imaju veće plaće – kazala je Kulašin.

Predstavnici sindikata naglasili su da nisu dobili pozitivan odgovor od klubova zastupnika od kojih su pisanim putem tražili da ulože amandman na prijedlog proračuna te time osiguraju veće osnovice za obračun plaća za oko 5.300 uposlenika.

Tijekom današnje rasprave, od zastupnika se moglo čuti da nisu protiv uvećanja plaća, ali da bi to u ovom trenutku moralo ići na štetu drugih proračunskih stavki, koje bi morale biti umanjene.

O eventualnom povećanju osnovice bi se, kako je rečeno, moglo razgovarati sljedeće godine, ovisno o punjenju proračuna.

Iz Vlade SBŽ-a ranije su istaknuli kako veći dio proračuna, oko 126 milijuna maraka, ide za plaće i naknade državnih službenika i namještenika i ostalih koji primaju plaću iz proračuna.

Odgovori