Slabljenje pandemije ponovo pokrenulo ilegalne migrante

Granična policija BiH upozorila je kako je to dokaz da je sa slabljenjem pandmije koronavirusa pokrenut i novi val migranata.

Policija je potvrdila kako jeveća skupina ilegalnih migranata spriječena u pokušaju ulaska u Hrvatsku kod prijelaza Izačić-Ličko Petrovo Selo.

Savjetnik ravnatelja Granične policije Svevlad Hoffman kazao je Hini kako je na tom područu tijekom noći zaustavljena skupina u kojoj je bilo čak 87 migranata, od kojih je 80 bilo iz Pakistana, a 7 iz Afganistana.

Na istom tom području granični policajci spriječili su u ponedjeljak ujutro još jednu skupinu, u kojoj je bilo osam migranata, u pokušaju ilegalnog prelaska u Hrvatsku.

“Očevidno je kako je slabljenje pandemije potaknulo migrante da ponovo pokušaju s ilegalnim prelascima granice”, kazao je Hoffman.

Pojasnio je kako stanje dodatno komplicira nedavna uspostava novog prihvatnog centra za smještaj migranata u selu Lipa, dvadesetak kilometara udaljenog od Bihaća prema Bosanskom Petrovcu.

Taj se kamp nalazi blizu granice, a zbog te činjenice zabrinutost je iskazala i Uprava granične policije MUP-a Hrvatske, kazao je Hoffman.

U BiH, prema procjenama policijskih agencija, sada boravi do devet tisuća ilegalnih migranata, a njih dvije trećine je smješteno na područu Unsko-sanske županije.

U vrijeme eskalacije pandemije prouzročene koronavirusom gotovo da i nije bilo njihovih pokušaja prelaska granice s Hrvatskom, no Ministarstvo sigurnosti BiH ranije je upozoravalo kako bi se takvo stanje moglo promijeniti s dolaskom proljeća.

Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić ocijenio je kako bi se novi migrantski val mogao uskoro pokrenuti, što bi u Bosnu i Hercegovinu dovelo još najmanje deset tisuća ilegalnih migranata koji pokušavaju stići do Europske unije.

Odgovori