Uskoplje

Marica Mršo Kolak: Emocije pretvaram u ideju, a potom u sliku

Marica Mršo Kolak rođena u Bugojnu 1972. godine. Sa obitelji živi u Uskoplju, a povod našeg posjeta je talent koji Marica posjeduje.

Marica je amaterski umjetnik i već godinama slika. Aktivno se uključila u svijet umjetnika 2010. godine, a od 2013. prvi put predstavlja se javnosti na Uskopaljskim jesenima.

Sudionik je niza kolonija, humanitarnih akcija i revijalnih izložbi po Bosni i Hercegovini od Livna, Rame, Bugojna, Lukavca, Kalesije, Zenice, Sarajeva te naravno Gornjieg Vakufa-Uskoplja.

Mnogobrojne zahvalnice

Kao jedna od značajnijih Marica navodi međunarodnu žensku tradicionalnu koloniju u Biloj kod Livna koju već 10 godina organizira Branko Ivanković- Mito.

Sudionica je i na bugojanskim bijenalima te članica udruženja likovnih Umjetnika Skopaljske doline u kojoj je ujedno i član Nadzornog odbora. Članica je Agencije ”Meris Con art”, čiji je generalni menager Hari Maslić iz Frankfurta koji ujedno pomaže u prodaji njenih radova.

”U svom odnosu prema vlastitom likovnom stvaralaštvu izvorište i energiju crpim iz proživljenog, što ostavlja trag na mojim slikama kao npr. pejzaži, portreti, mrtva priroda, radovi na juti sa detaljima afričke žene, kao i težački poslovi naših predaka”, kaže Marica za portal Uskoplje.info

Prve korake u tehnici crtanja napravila je, kaže, s Vilijem Štulićem iz Gradaca – Hrvatska, a potporu da dalje nastavi dala je slikarica Brigita Krunić, svojom likovnom kritikom.

”I veliki hrvatski slikar Drago Mrelja mi je jednom rekao ‘Još si ti Marice neizbrušeni biser u slikarstvu, ne daj se pokolebati, jer vrijediš i imaš talent. Tjeraj dalje! Vježbaj i radi’, a to mi je moto u životu”, kaže Marica.

Osim slikarstvom zadovoljstvo i inspiraciju pronalazi u zajedničkom druženju sa ekipom iz Moto kluba ”Jastrebovi” čiji je i ponosni član. Rijetki su vikendi u ljetnim mjesecima kad Marica nije na kotačima sa svojim suprugom, a obiđe se toga mnogo. Naravno, ništa nije teško kad se nešto voli i živi za to.

Marica je aktivni član Moto kluba ”Jastrebovi”

Marica već priprema svoje radove za samostalnu izložbu povodom ”Bugojanskog proljeća” 2019. godine.

Za sam kraj ovog ugodnog razgovora u par rečenica, opisala nam je na koji način stvara svoja djela:

”Ja ne polazim od ideje nego od emocija, koje se pretvaraju u ideju. Boja, kao i glazba, jednako pronalaze karticu za dolazak naših osjećaja i izvora emocija. Izvora emocija koje su uhvaćene u vremenu. To je trenutak kada sjedim, crtam – prvu , drugu, treću sliku. Ne znam im odredište i to je ono pravo za mene ali i u očima posmatrača”.

Marici želimo sve najbolje u njenom daljnjem radu, koji ćemo svakako pratiti kao i sve nadarene ljude u našem gradu.

Odgovori