IstaknutoZanimljivo i poučno

Sljedeća nadogradnja bit će posljednja za Windows 10

Era Windowsa 10 bliži se kraju, a najnovija potvrda toga je izjava iz vrha kompanije Microsoft, koji su najavili da će nadolazeća nadogradnja biti posljednja nadogradnja funkcija za Windows 10.

Iz američke kompanije oglasili su se i naveli da će nadolazeća 22H2 verzija biti posljednje ažuriranje funkcija za Windows 10 operativni sustav.

Kako su naveli iz kompanije, sve verzije Windowsa 10, uključujući Home, Pro, Enterprise, Education, Pro Education, WorkStation Pro i IoT Enterprise, prestat će s podrškom 14. listopada 2025. godine.

Jason Leznek, glavni menadžer proizvoda za Windows, naglasio je važnost prelaska na Windows 11, koji će primati stalna ažuriranja funkcija. On je preporučio korisnicima da se presele što je prije moguće na Windows 11 kako bi iskoristili najnovije funkcije i sigurnosna ažuriranja, piše Bajtbox.com.

Unatoč ovom savjetu, Velveova anketa iz prošlog mjeseca, kao i StatCounterova statistika o tržišnom udjelu Windowsa, pokazuju da preko 73% Windowsa PC-jeva danas koristi Windows 10, što je nevjerovatno veliki broj, s obzirom na to da je Windows 11 već tu neko vrijeme.

Iako bi kraj ažuriranja funkcija za Windows 10 mogao izgledati kao loša vijest, Microsoft uvjerava korisnike da će sve verzije primati mjesečna sigurnosna ažuriranja do 14. listopada 2025. godine. Osim toga, izdanja Long-Term Servicing Channel (LTSC) i dalje će primati ažuriranja prema njihovom specifičnom životnom ciklusu.

Windows 10 LTSC izdanja, na primjer, ukinut će mainstream podršku u prvom mjesecu 2027. godine, osim za IoT Enterprise, koji će dobiti podršku do prvog mjeseca 2032. godine.

U zasebnoj najavi, Microsoft je otkrio plan za izdavanje verzije za dugoročnu podršku za Windows 11 u drugoj polovini 2024. godine. Nova verzija će uključivati Windows 11 Enterprise Edition LTSC i Windows 11 Internet of Things Enterprise Edition LTSC, koja će biti prva LTSC verzija Windowsa 11 sa ciklusom podrške do pet godina.

Odgovori