Smrtnost i lijekovi protiv Covid-19

Iako je broj novozaraženih koronavirusom u padu, zabrinjavajuće je što je stopa smrtnosti od posljedica koronavirusa i dalje visoka. I dok svi uporno ponavljaju da je rješenje u masovnom cijepljenju, pacijenti u BiH suočavaju se s nestašicom čak najosnovnijih lijekova u liječenju ove bolesti.

Poražavajuća je statistika stigla iz Ministarstva civilnih poslova naše zemlje. U vrijeme pandemije 7.938 osoba u BiH preminulo je od covida-19. Crna statistika i na području Federacije BiH. U proteklih mjesec dana umrlo je 2.000 osoba. Prošle godine istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije ukazalo je da mnogi lijekovi koji se koriste u liječenju kovida-19 nisu uspjeli spriječiti smrt zaraženih pacijenata. Bh. kratko iskustvo, po uzoru na Svjetsku zdravstvenu organizaciju, pokazuje da se u liječenju pacijenata uspješnim pokazao lijek Favira. I to ako se primijeni u ranoj fazi, kažu stručnjaci. U tretmanu se koriste i drugi lijekovi.

ZAHIDA BINAKAJ, predsjednica Komore magistara FBiH

Imamo za lakše i srednje teške pacijente Faviru koja se pokazala učinkovitom ako se tretman započne blagovremeno. Za pacijente koji su teški slučajevi koristi se Enkorten, pored njega jako dobre rezultate daje i
preparat Totalizumar.

Nerijetko, građani zbog administrativnih prepreka ove lijekove nabavljaju van granica BiH. U javnosti je ipak najviše pažnje izazvao nedostatak Kleksana. Dokaz za to su svakodnevni apeli građana putem društvenih mreža za njegovu nabavku. Iz Ministarstva zdravstva SŽ kažu da su nove količine Kleksana već na carini. Potvrda stiže i iz kompanije Sanofi koja uvozi Kleksan. Kažu, iako je velika potražnja u svijetu, mogu odgovoriti.

Kompanija Sanofi zas sada je u mogućnosti odgovarati na povećanu potražnju na tržištu u Bosne i Hercegovine, no može doći do kraćih odgoda u isporuci Enoksaparina u nekim područjima BiH, za sada bez posljedica po kontinuitet redovite terapije bolesnika.

A neophodan je u terapiji jer sprečava nastanak tromba i sprječava teže posljedice.

TEUFIK HADŽIOSMANOVIĆ, pulmolog

One promjene koje se vide na rendgenima su dijelom i posljedica tromboembolizacije , stvaranja sitnih ugrušaka koji trebaju biti tretirani u tijeku bolesti, zbog toga se pacijentima koji boluju od korone daju antikoagulanti. To su sada ti popularni lijekovi kao što je Kleksan.

Ima li ga u Apotekama Sarajevo dovoljno, nisu željeli dati odgovor. Kada su u pitanju Domovi zdravlja u SŽ tvrde da količina ima dovoljno, ali ako je tako zašto je potražnja građana za njim tolika? Iz Opće bolnice “Prim. dr. Abulah Nakaš” potvrda- lijeka za ovu namjenu ima dovoljno.

EDNAN DRLJEVIĆ, infektolog

S tim da, iako povremeno nestane neki od antikoagulantnih lijekova mi imamo zamjenu, bio to Pleksan, bio to Endoksiparin, tako da sad, za sad nestašice nema.

I dok se velike sile bave ispitivanjem i proizvodnjom lijekova, mi se suočavamo s njihovom nestašicom. Poražavajuće je i što cijene neophodnih lijekova za terapiju nisu usklađene u državi ni u doba pandemije.

Odgovori