Snijeg i led otežavaju život, obustavljeno i cijepljenje u Španjolskoj

Španjolski glavni grad Madrid pokušava se oporaviti nakon snijega koji je tijekom vikenda paralizirao velike dijelove središnje Španjolske, prenosi Anadolu Agency (AA).

Španjolsku je zadesila najintenzivnija snježna oluja u posljednjih 50 godina. Uz nagli pad temperatura u ponedjeljak, mraz i snijeg, koji je u nekim urbanim područjima dostigao i više od 50 centimetara, vlasti pozivaju ljude da izbjegavaju kretanje, osim bitnih izlazaka iz domova.

Kretanje po skoro 700 puteva i dalje je otežano, a na otprilike polovini njih su potrebne zimske gume ili lanci.

U Madridu vlasti pozivaju građane da izbjegavaju koristiti nekoliko traka koje su civilna zaštita i vojni bataljuni uspjeli očistiti za vozila hitne pomoći.

Mnogo glavnih gradskih usluga obustavljeno je u ponedjeljak, iako su se neki supermarketi i kiosci otvoreni prvi put u tri dana.

Nepovoljne vremenske prilike odrazile su se i na zdravstveni sektor pa je obustavljeno cjepljneje. U čišćenju snijega ispred bolnica pomaže vojska.

Na aerodromu, koji je bio zatvoren od petka navečer, realizirano je desetak letova i očekuje se da će u potpunosti nastaviti s radom “tijekom ponedjeljka”, rekao je ministar prometa Jose Luis Abalos.

Novi kontigent od 350.000 doza vakcine Pfizer-BioNTech koju je Španjolska u ponedjeljak trebala primiti na aerodromu u Madridu morao je biti preusmjeren u sjeverni grad Vitoriju.

Škole su u ponedjeljak zatvorene u regijama Castilla La Mancha, Madridu i mnogim drugim područjima Španije.

Najmanje četiri osobe umrle su od poplave ili niskih temperatura koje je donijela oluja Filomena. Mećava je također zarobila u vozilima preko 1.500 ljudi.

Odgovori