Snižava kolesterol, dobar je za srce, ali nije baš ugodnog okusa…

Jabučni ocat je posljednjih godina, postao važan sastojak u prehrani. Novija istraživanja pokazuju da pomaže kod nekih bolesti, recimo dijabetesa ili pretilosti.

Glavni sastojak jabučnog octa, kao i bilo kog drugog octa, je octena kiselina. Ostali sastojci su druge kiseline, vitamini, mineralne soli i aminokiseline, a jabučni ocat pomoći će vam kod mnogih zdravstvenih tegoba.

Dijabetes

Možda je najveća dobrobit jabučnog octa njegov utjecaj na razinu glukoze u krvi. Nekoliko studija je dokazalo da on može sniziti razinu glukoze. Ispitanici su konzumirali dvije čajne žličice jabučnog octa prije spavanja, a razina glukoze ujutro im je bila snižena za 6 posto. Ipak, studija je provedena na štakorima i ove rezultate tek treba potvrditi istraživanjem na ljudima.

Pomaže kod visokog krvnog tlaka i srčanih bolesti

Još jedno istraživanje na štakorima dokazalo je da jabučni ocat može sniziti povišeni krvni tlak. Drugo istraživanje dokazalo je da ljudi koji često jedu salatu s jabučnim octom manje obolijevaju od srčanih bolesti nego oni koji to ne čine.  i ova tema zahtjeva, naravno, još ispitivanja da bi se donijeli neki konačni zaključci.

Pomaže pri gubljenju kilograma

Stotinama godina jabučni ocat korišten je u ovu svrhu. Godine 2005. provedeno je istraživanje na malom uzorku od 12 ispitanika – jedni su danima jeli kriške kruha s nekoliko kapi bijelog octa, a drugi su jeli običan kruh. Ispitanici iz prve grupe osjećali su prije i duže sitost nego oni iz druge grupe. To jesu obećavajući rezultati, ali ipak samo preliminarni, piše B92.

Odgovori