IstaknutoSvijet

Snježne mećave paralizirale ruski grad Saratov

Saratov se ne uspijeva izboriti s nanosima snijega. Mnogi traže da se uvede izvanredno stanje, jer je promet u kolapsu već preko tjedan dana, iako u Rusiji svi očekuju snježnu zimu te su se navikli boriti s nedaćama koje donose obilne padaline.

Od 20. siječnja na grad Saratov na rijeci Volgi obrušilo se nekoliko mećava kakvih nije bilo posljednjih 30 godina. Gradske vlasti objavljuju da je palo preko 80 centimetara snijega, piše Sputnjik.

Grad s 900 000 stanovnika nije bio spreman na tolike količine padalina. Mnoge ulice su neprohodne i Saratov je danima zaglavljen u neprekidnom prometnom kolapsu. Samo jedna od deset tramvajskih linija i dalje funkcionira, dok autobusi i trolejbusi koji voze od gradskog središta do predgrađa ne prometu.

Loši vremenski uvjeti izazvali su kašnjenje velikog boja letova u zračnoj luci u Saratovu. Više vlakova koji prometuju od Sibira ka južnim dijelovima Rusije zaglavilo se u snijegu na prilazu gradu.

Stanovnici grada se preko društvenih mreža žale da su prisiljeni pješice prelaziti preko 10 kilometara svakog dana kako bi stigli na posao, a ovakvi poduhvati, koji podrazumijevaju zaobilaženje i svladavanje ogromnih snježnih smetova, vrijedni su pravih polarnih istraživača.

Peticija za uvođenje izvanrednog stanja brzo je prikupila preko 32 000 potpisa.

Gotovo 120 malih gradova i sela bilo je potpuno odsječeno snijegom. U utorak su vlasti priopćile da su očišćeni prilazi do preko 40 naselja, ali ostalo je još mnogo posla.

U Saratovskoj oblasti je trenutno angažirano preko 1150 vozila za čišćenje snijega kako bi se situacija koliko-toliko držala pod kontrolom. Oko 150 vozila osigurali su rusko Ministarstvo za izvanredne situacije i ruska vojska nakon što su lokalne vlasti poslale poziv u pomoć.

Stanovnici Saratova su na ulicama već vidjeli nekoliko cestarskih vozila, kakva se obično koriste za probijanje cesta u ratnim zonama, kao i oklopne transportere sa zadatkom da pomažu automobilima zaglavljenima u snijegu.

Vlasti Saratova kažu da će se čišćenje snijega u gradu vjerojatno nastaviti sve do proljeća. Na sreću, meteorolozi obećavaju da će do kraja tjedna grad biti pošteđen daljnjih padalina.

Odgovori