Uskoplje

Spoj mladosti i iskustva čine Karate klub „Wankan“

Karate kao sport se u Gornjem Vakufu – Uskoplju pojavio 70-tih godina zahvaljući braći Faruku i Suadu Čupini. Nakon toga se karate uspješno razvijao dugi niz godina zahvaljujući dvojici majstora karatea, nosiocima crnog pojasa 3. dan, Slavku “Slavanu” Kvesi i Feridu Beganoviću.

Kvesa kao prvi trener tadašnjeg KK “Sloga”, zaslužan je za prve uspjehe i prva majstorska karate zvanja na prostoru naše općine još iz 80-tih godina. Nakon duge pauze u karijeri, zajedno sa Feridom Beganovićem koji napušta KK Slogu osnivaju karate klub “Wankan” Gornji Vakuf-Uskoplje. Beganović, kao nekadašnji reprezentativac Hrvatske i Jugoslavije nosilac je preko stotinu odličja u karate sportu, najuspješniji sportista sjeverozapadne Hrvatske, zatim i najuspješniji trener SBK 2013.godine.

Blistav početak

Ovaj dvojac svoje znanje i iskustvo prenose kroz plan i program novoosnovanog kluba, zajedno sa trenerskim timom koji čine Slavko Kvesa, Samir i Samira Beganović. Upravni odbor kluba čine Dževad Idrizović, Emir Sinan, Samir Beganović i Avdo Zec. KK “Wankan”, iako star nešto više od godinu dana, pravi blistav početak i uspjeva okupiti preko osamdeset novih članova od 4 do 16 godina, ostvaruje dvadeset i četiri nova karate zvanja, šesnaest medalja te preko četrdeset događaja koje su organizovali ili podržali. Podrška i pohvale od strane federalnog i kantonalnog karate saveza te od lokalnih vlasti dokazuju da su spoj mladosti i iskustva zlatna formula uspjeha.

N. Čaušević

Odgovori