Uskoplje

SRD ”Vrbas” Gornji Vakuf – Uskoplje: Planiramo izgraditi ribarsku kuću

U želji da vam predstavimo pozitivne priče iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja i pokažemo kako se kod nas događaju i dobre stvari, koje su često nedostupne svima nama, najvećim dijelom zbog nedostatka medija koji bi pružili svoj prostor ljudima koji ostvaruju dobre rezultate, koji s natjecanja donose medalje u naš grad, koji na ovaj ili onaj način doprinose ugledu i predstavljaju naše mjesto, portal Uskoplje.info želi promijeniti tu sliku i pružiti priliku svima koji naprave pa i mali uspjeh, a poseban naglasak stavljamo na „male ljude“. Svima ćemo osigurati mjesto na našem portalu i podijeliti s vama njihovu priču.

Upravo zbog toga, ovaj smo put odlučili posjetiti još jednu udrugu građana, a radi se o Sportsko ribolovnom društvu (SRD) „Vrbas“ i razgovarati s njihovim članovima. Malo je poznato da je ovo društvo jedino koje djeluje jedinstveno od 2005. godine, na cijeloj općini Gornji Vakuf-Uskoplje. Ujedno i jedno od najuspješnijih ribolovnih društava u našoj županiji, koje velike nade polaže u mlade natjecatelje koji su nerijetko prvaci što na županijskim, što na državnim natjecanjima.

U prostorijama SRD Vrbas zatekli smo Ivicu Kolaka, koji je ujedno i predsjednik društva i Tomislava Bošnjaka, blagajnika u ovom društvu. Obojica stavljaju naglasak na mlade sportaše ribolovce, koji su ujedno i budućnost ovog društva i dokaz da će opstati još mnogo godina.

-Imamo tu kao što vidite nebrojeno mnogo priznanja, pehara i medalja sa svih natjecanja u našoj državi. Između ostalog djeca su nerijetko prvaci što županije što države. Tako imamo recimo Branka Boškića, koji je bio prvak BiH 2017. godine, u pojedinačnoj kategoriji. Tu ne smijemo zaboraviti ni Amera Čalkića te Denisa Rizvana, koji su velika nada našeg udruženja. Također smo imali i svoju predstavnicu na Svjetskom prvenstvu, koje je prije dvije godine održano u Srbiji a radi se o Ivani Gavranović, koja je također prvakinja BiH. Juniorska ekipa je 2018. godine osvojila treće mjesto u Federaciji BiH, što nas svrstava u sam vrh kad su ovakva natjecanja u pitanju, kažu naši sugovornici za Uskoplje.info.

-Želimo također naglasiti i uspjeh seniora: Enesa Šišića, Tomislava Bošnjaka, Ivice Kolaka, Slavena Petrovića, Amira Čehaja te Ade Milanovića, koji su osvojili drugo mjesto (ekipno) u Federaciji BiH, te treće mjesto u pojedinačnoj kategoriji, što je ujedno i jedan od najboljih rezultata našeg društva. Također naši su natjecatelji prvaci što u Županiji što u FBiH, naravno u različitim kategorijama kao što Flight Fishinhg gdje je naš predstavnik Enes Šišić, prije dvije godine osvojio drugo mjesto u Federaciji BiH, te Spin i plovak.

Uz natjecanja, koja su sastavni dio aktivnosti jako puno napora članovi ovog društva ulažu u poribljavanje naših voda. Tako se svake godine u rijeke i jezera puste velike količine ribe naravno ovisno o sredstvima kojima u tom trenutku imaju ali uglavnom radi se o nekih 4-5 tisuća maraka. Najveće prihode ostvaruju kroz članarine, pomoći općine G.V-Uskoplje te od koncesija koje plaćaju mini hidroelektrane na Vrbasu. Naravno svoje aktivnosti prilagođavaju stanju na bankovnom računu udruge, ali nastoje bar onima koji se natječu na federalnim natjecanjima platiti boravak na istima, jer ipak predstavljaju naš grad na njima. Svoje aktivnosti najčešće obavljaju u proljeće pa do kasne jeseni a tu spadaju: čišćenje riječnih korita, poribljavanje, natjecanja te suradnja sa drugim udrugama.

Jedan od najvećih ulova u Vrbasu – Pero Raić

-Ne smijemo zaboraviti niti našeg ribo čuvara Amira Čehaju koji pazi da krivolov ne prevlada nad onima koji love uz dozvole. Često se tu nađu i neki rekviziti koji su strogo zabranjeni kao što su bodila ili neki slični nekonvencionalni predmeti. Tako nam Ivica pokazuje i oduzete ribolovne predmete kojih se nakupilo kroz godine.

-Veliki problem nam predstavljaju odljevi naših članova, ali ne iz razloga što ljudi ne vole ribolov, nego zato što nam se događaju masovna iseljavanja naših sugrađana a ujedno i članova ribolovnog društva. Pa vam tako možemo navesti primjer kako je udruga 2016. Godine brojala 160 članova a na današnji dan brojimo oko 100 članova. Jednostavno riječi su suvišne, jer statistika je neumoljiva, a mi smo na žalost ostali bez jako važnih članova.

I na kraju zanima nas što planirate uraditi u budućnosti kako bi vaš klub i dalje nizao ovako pozitivne rezultate?

Naravno da planova ima mnogo, ali nikako nećemo sjediti skrštenih ruku i čekati da se nešto dogodi samo od sebe. Planiramo i dalje poribljavati rijeke, čistiti njihova korita i ulagati u mlade. U planu smo također izgraditi Ribarsku kuću na lokaciji Bistrička rika (Lanište), naravno kada nam se za to ukaže prilika, jer je jako teško funkcionirati sa malim proračunom udruge. Ali vjerujte nam posustati nećemo.

Ovime bismo zaključili ovaj ugodni razgovor i poželjeli našim ribolovcima puno uspjeha u daljnjem radu, a mi ćemo kao Uskoplje.info nastojati medijski popratiti sve njihove aktivnosti.

Zato, dragi čitatelji, ukoliko ste u mogućnosti pomoći na bilo koji način rad ove udruge, uradite to. Učinimo našu djecu sretnom i uspješnom, jer samo uz našu pomoć mogu napredovati i rasti. A postoji li išta ljepše nego da to bude kroz sport.

Ako netko želi pomoći izgradnju „Ribarske kuće“ svojim donacijama koje ne moraju biti isključivo financijske naravi. Može to biti bilo kakav građevinski materijal koji se može iskoristiti za gradnju ovoga objekta, a sve one koji pomognu javno ćemo im zahvaliti i navesti ono što su poklonili.

Zahvaljujemo našim sugovornicima Tomislavu Bošnjak, Ivici Kolaku
Sve informacije vezane za SRD „Vrbas“ možete dobiti od tajnika društva Adisa Čalkića – mob. 061 405 921

Odgovori