IstaknutoVijesti

Stiže bura i padaju temperature

Trodnevna vremenska prognoza koju je objavio Federalni hidrometeorološki zavod otkriva da Bosnu i Hercegovinu za vikend očekuje promjena vremena.

U petak je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno. U Bosni lokalno pada kiša.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica -4; Bugojno 0; Drvar, Ivan Sedlo, Jajce, Livno i Sarajevo 1; Bihać, Sanski Most, Tuzla i Zenica 3; Srebrenica i Zvornik 4; Banja Luka i Široki Brijeg 5; Bijeljina i Gradačac 6; Trebinje 7; Mostar 8; Grude i Neum 9°C.

U petak većinom oblačno s kišom, na planinama snijeg. Bez padalina na jugu zemlje.

U Bosni u nizinama snijeg može padati u večernjim satima. U Hercegovini smanjenje oblačnosti od poslijepodnevnih sati, a u Bosni tijekom noći na subotu. Vjetar umjerene jačine, s jakim udarima sjevernoga i sjeverozapadnoga smjera. U noći na subotu jačanje bure.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10°C, na jugu zemlje od 12 do 16 °C.

Subota

U subotu u Hercegovini većinom sunčano. Više oblačnosti prije podne na sjeveru Hercegovine. U Bosni prije podne pretežno oblačno. Slab snijeg je moguć u središnjim i istočnim područjima.

Od poslijepodnevnih sati u Bosni smanjenje oblačnosti. Vjetar umjeren, s jakim udarima sjeveroistočnoga smjera.

U Hercegovini i na jugozapadu Bosne olujni udari vjetra.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -10 i -5 °C, na jugu zemlje do 0 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -6 i 0 °C, na jugu zemlje do 5 °C.

Nedjelja

U nedjelju u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar većinom slab istočnoga i sjeveroistočnoga smjera.

Jak vjetar u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -12 i -6 °C, na jugu zemlje do 0 °C.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 2 °C, na jugu zemlje od 5 do 8 °C, priopćeno je iz Federalnoga hidrometeorološkoga zavoda BiH.

Odgovori