IstaknutoVijesti

Stiže novo zahlađenje, temperature i do -18

Servis Severe Weather Europe najavljuje kako će se pravo zimsko vrijeme nad Europom, pa tako i nad našim krajevima, zadržati sve do druge polovice siječnja.
Kada je prognoza za siječanj 2019. godine u pitanju, meteorolog amater Nedim Sladić najavio je dolazak hladnog vala koji se veže za Sibir i spuštanje temperatura na -18 stupnjeva u planinskim područjima, piše N1.

Prognoze govore da nam dolazi jedan hladniji val čije podrijetlo hladne zračne mase vežemo za Sibir. To je uobičajena slika za ovo doba godine, ali ono što je neobično je temperaturno odstupanje od novijega višegodišnjeg prosjeka, mislim na 1981.- 2010., negativne anomalije do oko 10 stupnjeva ispod prosjeka. Ta hladna zračna masa će se uspostaviti na našem području već od trećeg siječnja uslijed povišenoga zračnog tlaka iznad Velike Britanije koja potiskuje tu hladnu zračnu masu ka sjeveroistoku Europe, da se neometano prelije preko naših krajeva istočnijom putanjom. Mi nećemo biti među zemljama koje će biti najviše pogođena tom hladnoćom. Bugarska, Turska i Makedonija će osjetiti jači val hladnoće, dok ćemo se mi naći u tom perifernom dijelu.

Bit će padalina, ali one neće biti obilne, s tim da će hladniji period u našim krajevima biti izraženiji od 4. siječnja do 6. siječnja, kada nas očekuju temperature koje će se u jutarnjim satima spuštati do -18 stupnjeva, u planinama i brdsko-planinskim područjima od -15 do – 12 stupnjeva, u nizinama Bosne od -11 do -6 stupnjeva, sjeverna Hercegovina od -5 do -2 stupnja, a središnja i južna Hercegovina od -2 do 3 stupnja, naglasio je Sladić krajem prošle godine.

Zbog niskih temperatura u Bosni i Hercegovini su na snazi žuti i narančasti meteoalarmi.

Žuti meteoalarm upaljen je za područja Bihaća, Prijedora, Banje Luke, Mostara i Trebinja, dok je narančasti meteoalarm upaljen za područja Tuzle, Sarajeva, Livna, Foče i Višegrada.

U nedjelju će u Bosni prevladavati pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini prije podne umjereno do pretežno oblačno, a poslije podne pretežno sunčano vrijeme. U većem dijelu Bosne se očekuje slab snijeg. U večernjim satima u Posavini je moguća slaba kiša. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini umjerena bura. Prije podne povremeno jaki udari vjetra na sjeverozapadu Bosne. Jutarnje temperature od -6 do 0, na jugu od -2 do 2, a dnevne od -3 do 3, na jugu od 4 do 8 °C.

U ponedjeljak u Hercegovini i na jugozapadu Bosne će prevladavati pretežno vedro, a u ostatku BiH pretežno oblačno vrijeme. Povremeno i ponegdje u Bosni je moguć slab snijeg. Jutarnje temperature od -10 do -4, na planinama do -15, na jugu od -3 do 2, a dnevne od -5 do 0, na jugu od 0 do 4 °C.

U utorak jutro u većem dijelu zemlje prevladavat će pretežno sunčano s maglom po kotlinama i uz riječne tokove. Tijekom dana porast naoblake sa sjeverozapada. U večernjim satima snijeg se očekuje u većini područja. Jutarnje temperature od -12 do -5, na planinama do -16, na jugu od -3 do 1, a dnevne od -3 do 3, na jugu od 2 do 7 °C.

U srijedu oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne sa snijegom ili susnježicom, a u Hercegovini sa susnježicom i kišom. U većem dijelu Posavine i Krajine uglavnom bez padalina. Jutarnje temperature od -5 do 1, na jugu od 0 do 4, a dnevne od -1 do 5, na jugu od 3 do 8 °C.

(www.jabuka.tv)

Odgovori