IstaknutoSvijet

Stiže oluja: Turisti bježe s popularnih otoka na Tajlandu

Deseci tisuća turista evakuirani su iz odmarališta na tajlandskim otocima Koh Phangan i Koh Tao uoči tropske oluje Pabuk.

Kako javlja Guardian, s otoka je uoči oluje došlo do masovnog egzodusa jer se očekuje da će oluja donijeti puno kiše, olujne vjetrove i valove visoke do sedam metara.

Popularno odredište za blagdane

Otoci, koji su popularno odredište za odmor tijekom blagdana, ispraznili su se od srijede. Turisti su trajektima prebačeni na kopno Tajlanda, a nakon njihove evakuacije zabranjeno je plivanje i plovidba brodova.

Pabuk je prva tropska oluja na Tajlandu izvan sezone monsuna u posljednjih 30 godina. Očekuje se kako će otoke Koh Phangan, Koh Tao, ali i Koh Samui pogoditi u petak navečer te kako će nakon toga nastaviti putanju ka kopnu.

Službene evakuacije nisu naređene, ali turisti svejedno odlaze.

“Mislim kako su otoci gotovo prazni… između 30.000 i 50.000 turista je otišlo sa zabava za Novu godinu”, rekao je Krikkrai Songthanee, načelnik distrikta Koh Phangnan.

Gradonačelnik Koh Taoa, koji je jedno od najatraktivnijih mjesta za ronioce u jugoistočnoj Aziji, rekao je kako su čamci za kopno bili krcati turistima, ali je dodao i kako je na otocima ostalo nekoliko tisuća gostiju koji će se suočiti s olujom.

Očekuju se valovi visoki do sedam metara

Vjeruje se kako će oluja Pabuk donijeti vjetrove jačine od 104 km/h, ali se zasad ne očekuje da će oluja prerasti u tajfun.

“Ipak, očekujemo valove visoke do sedam metara u središtu oluje. Obično su u tajlandskom zaljevu valovi visoki do dva metra”, poručio je Phuwieng Prakammaintara, direktor tajlandske meteorološke službe.

Dodao je i kako je teško točno predvidjeti koliko će jak abiti oluja pa savjetuje ljudima koji će biti pogođeni olujom da slušaju preporuke vlasti.

U srijedu se utopio Rus

Na otoku Koh Samui, najbližem kopnu od svih triju otoka, u srijedu se utopio Rus čija obitelj nije poslušala upozorenja vlasti da ne idu u more. “Obitelj od tri člana izašla je plivati, ali jaka struja je zahvatila 56-godišnjaka koji se utopio”, rekao je kapetan policije Boonnam Srinarat za AFP, prenosi Guardian.

Dodao je kako su službenici na otoku objavili upozorenja te izvjesili crvene zastave koje označavaju opasnost te kako postoji mogućnost da ruska obitelj nije mislila da su vremenski uvjeti ozbiljni.

Vlasti na otoku su poručile kako pripremaju skloništa za one turiste koji su odlučili ostati.

Odgovori