IstaknutoVijesti

Stižu nam trošarine na struju

Bosna i Hercegovina bi uskoro u parlamentarnu proceduru trebala uputiti amandmane na Zakon o trošarinama kojim bi bile uvedene trošarine na struju, što je jedna od predstojećih europskih obveza na putu ka EU, saznaju Nezavisne novine.

Kako je rečeno banjalučkom listu, zakon bi se već našao u proceduri, međutim čeka se formiranje novog Vijeća ministara, a, također, radi se o mjeri koja bi mogla izazvati negativne reakcije u javnosti.

Lačana poskupljenja

Međutim, izvjesno je da stanovništvo neće imati velikog razloga za brigu s obzirom na to da će najvjerojatnije trošarina za domaćinstva iznositi nula maraka, a da bi se veći dio tereta prebacio na pravna lica i na gospodarstvo, koji bi mogla dobiti akciznu stopu. Međutim, ako poskupi struja za gospodarstvo, izvjesno je očekivati da bi moglo doći do lančanog poskupljenja ostalih proizvoda, a što bi se onda moglo odraziti i na životni standard stanovništva.

Nezavisne novine navode kako je pravilnik na osnovu kojeg će biti određene trošarine u izradi, ali zbog osjetljivosti teme nitko od nadležnih nije želio komentirati ove navode.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH, kaže za Nezavisne da ta ustanova nema saznanja o aktivnostima u vezi s trošarinama na struju.

”UNO BiH provodi mjere koje usvoji Upravni odbor UNO, koji čine državni i entitetski ministri financija, a usvoji državni parlament. Za sva pitanja treba se obratiti UO UNO”, kaže Kovačević.

Nataša Krsman, glasnogovornica UO UNO BiH, je rekla kako ni ona nema saznanja o eventualnim mjerama u cilju uvođenja trošarina na struju.
Jedan euro

”Mi nemamo informaciju, do nas u UO UNO nije stigao nikakav prijedlog ili zahtjev na tu temu”, naglasila je Krsman.

Iz Evropske komisije poslali su Nezavisim novinama kratku informaciju iz koje proizlazi da se očekuje uvođenje trošarina.

”Mi razumijemo da je BiH trenutno u procesu određivanja tarifa za ‘Elektroprenos BiH’ i nezavisne operatore sustava, ali Europska komisija nije involvirana. To je pitanje u nadležnosti BiH”, odgovorili su.

Da će BiH biti u obvezi uvesti trošarine na struju, govori europska direktiva 2003/96/EC, u kojoj je istaknuto da sve zemlje članice moraju imati trošarine na struju i da se preporučuje minimalna razina trošarina od jedan euro po megavatu za domaćinstva i pola eura po megavatu za poslovne potrošače. Sve zemlje članice imaju trošarine na struju, s tim da se dio zemalja odlučio odobriti nultu stopu za pojedine kategorije potrošača, primarno kako bi se ohrabrili i stimulirali ekološki standardi i forsiralo uvođenje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

U izvještaju o napretku BiH je upozoreno da BiH nije napravila napredak u odnosu na zakonodavstvo o trošarinama i carinama i da bi trebala dopuniti Zakon o trošariama i uskladiti ga s europskom pravnom stečevinom.

Tjeranje ljudi

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže za kako bi uvođenje trošarina, uz već najavljeno povećanje cijene struje, imalo veoma loše posljedice na gospodarstvo u RS.

”Ovo što se sada dešava s cijenom struje nije u skladu s onim što je sadašnji premijer rekao u svom ekspozeu u Narodnoj skupštini RS prilikom izbora Vlade. Mi moramo biti svjesni da moramo očuvati gospodarski rast koji smo postigli prošle godine i raditi na tome da radnicima povećamo plaće, jer inače ljudi odoše odavde”, kaže on.

Ističe da su poslodavci svoje stavove iznijeli, ali da im nije jasno zašto se sada odstupa od onoga što im je bilo obećano.

”Imate firme, poput one za preradu pamuka u Kozarskoj Dubici, koje imaju milijunske račune za struju, a koje su došle u RS jer im je bilo obećano da cijena struje neće biti dirana. Oni sada ozbiljno razmišljaju da odu i da otpuste radnike. Treba dobro razmisliti je li nam to cilj”, kaže.

Umjesto da se povećavaju cijene struje, on kaže da bi bilo bolje razmotriti efikasnost elektroenergetskog sustava i broj zaposlenih i da se tu nađu uštede.

Odgovori