IstaknutoZanimljivo i poučno

Sve što niste znali o jajima, jednoj od najzdravijih namirnica na svijetu

Jaja su jedna od najčešćih namirnica koje možemo pronaći u našoj prehrani. Ukusna su i zdrava, ali i odličan način dobivanja B vitamina, hranjivih tvari i proteina.
I premda postoje neke kontroverze oko njihovog učinka na zdravlje srca, većina se stručnjaka slaže da je prehrana koja uključuje jaja zdrava.

Jedna je studija čak otkrila da je doručak s jajima, u usporedbi sa žitaricama, pomogao ljudima da smanje želju za slatkom i masnom hranom kasnije tijekom dana. Ali, s obzirom na sveprisutnost ove hrane, iznenađuje koliko malo znamo o njoj.

  1. Žumanjak je jedan od najbogatijih izvora vitamina B kompleksa, a ujedno i kolina koji je povezan s boljom neurološkom funkcijom i smanjenjem raznih upala.
  2. Jaja su savršen izvor proteina. Proteine koji se nalaze u jajima naše je tijelo u mogućnosti u potpunosti apsorbirati.
  3. Boja žumanjka ne ukazuje na kvalitetu jajeta. Jarko žuta boja ne znači nužno da je i samo jaje bolje, iako može ukazati na ishranu kokoši koja ga je snijela. One koje se hrane žitaricama i travama punim karotenoidima imaju jaja sa žumanjcima izražene žute boje, no, ponavljamo, to nije dokaz i njihove veće vrijednosti.
  4. Stručnjaci ne savjetuju čuvanje jaja u hladnjaku. Iako većina hladnjaka ima poseban prostor za njih u vratima, to je najtoplije mjesto u njemu. Najbolje je čuvati ih u ambalaži u kojoj su kupljena i staviti ih na sredinu hladnjaka kako bi dulje ostala svježa.
  5. Jaja mogu trajati i do mjesec dana ako ih čuvate u hladnjaku. Ako mislite da su se pokvarila, lako ćete to provjeriti stavljanjem jajeta u čašu vode. Ako jaje potone, sigurno je za konzumiranje, ali ako pluta, bacite ga.

(www.jabuka.tv)

Odgovori