Uskoplje

Svjedoci jednog vremena – spomenici u Grnici, Bojsci i Lužanima

Uz jutarnje zrake sunca uputili smo se na jedan važan zadatak. Posjetiti posljedna počivališta naših predaka. Dali smo sebi zadaću predstaviti vam, ili još bolje posjetiti vas na mjesta gdje su nekad živjeli Hrvati, a danas su tu samo groblja i ruševine koje daju naslutiti da se tu nekad živjelo. Ne čuju se glasovi niti se vidi igra djece, nestala su stada na ispaši. Tek od nekud dopire buka automobila koji se zaglavio u snijegu.

Posjetili smo najprije groblje u Grnici koje je, zahvaljujući onima koji su tu prije živjeli, uređeno u potpunosti. Dok gledam nakrivljene križeve u snijegu prolazi me trnci od pomisli da je ovo jedino mjesto gdje rodbina povremeno dođe i posjeti grobove svojih najmilijih i tu sve završava. I tako do nekog drugog puta i nekog drugog dolaska.

Slijedeće groblje koje smo obišli je groblje u selu Bojska. Također uređeno groblje sa nekolicinom nadgrobnih spomenika i obnovljenom kapelicom. Na žalost nismo uspjeli ući u groblje jer je jako dobro zaključano ali ipak smo uspjeli napraviti par fotografija.

Primjećujemo par devastiranih spomenika što je vjerojatno posljedica ratnih stradanja. Selo Bojska je inače jedno od najudaljenjijih sela u našoj općini a sve što podsjeća da su tu nekada Hrvati živjeli je ovo groblje i ova kapelica.

Treće groblje, ujedno i najveće nalazi se na Lužanima. Kapelica i ograda u potpunosti obnovljeni trudom i zalaganjem mještana i župnika Ilije i Tadije Ivoš, a blagoslovljeni rukom msgr. Dr. Pere Sudara, biskupa.

Jako mnogo kamenih križeva, pa neki i bez natpisa, daju naslutiti da se ovdje nekada davno živjelo. No silom prilika kao i u većini naših sela ljudi su odlazili i iz ovih već spomenutih. U nadi kako bi osigurali bolji život ostavljali su svoje domove  i svoje mrtve a rat, koji nas je sve zadesio, ostavio je neizbrisivi trag na ova mjesta. Na žalost od svega su nam ostale samo kapelice i nadgrobni spomenici kao podsjetnik da su tu nekad živjeli Hrvati. Zato dragi čitatelju ne zaboravi ti od kuda si došao i gdje su tvoji korijeni. Voli svoju zemlju i svoje rodno mjesto i pričaj o njemu da se “NE ZABORAVI”.

Odgovori