IstaknutoVijesti

Tko nas čuva? BiH nema nijedan borbeni avion

Bosna i Hercegovina nema nijedan borbeni avion niti helikopter, ali to ne znači da je njeno nebo bez nadzora, ističu stručnjaci, prenose Nezavisne novine.

Ovo pitanje nametnulo se nakon što je prije nekoliko dana Srbija ekspresno odreagirala pošto je iznad Valjeva otkrivena nepoznata letjelica, zbog čega je podignut dežurni par lovačkih aviona MiG-29.

Ðuro Kozar, vojno-politički analitičar, ističe da BiH nema borbenu avijaciju, što znači da nam je flota bez borbenih aviona i jurišnih helikoptera i u njoj su samo transportni helikopteri.

NATO

“Nama nebo štiti NATO. Državama koje nemaju svoju borbenu avijaciju druge zemlje štite zračni prostor. Najbliže članice NATO-a su nam Hrvatska, koja ima borbenu avijaciju, potom Mađarska, Italija, sve je to blizu BiH. Tu nema nikakvih problema”, rekao je Kozar za Nezavisne novine.

Kako je dodao, na osnovu Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, nije uopće ni predviđeno da BiH ima borbenu avijaciju.

“Nema ni Crna Gora borbenu avijaciju. Njima Italija štiti zračni prostor. BiH, dakle, nema borbenih aviona niti je predviđeno da ih ima. Mi imamo samo transportne helikoptere, koji naravno mogu biti naoružani u slučaju potrebe. U svakom slučaju, to nisu borbena zračna sredstva. Dok su ovdje NATO stožer i EUFOR, naše nebo je zaštićeno. Niko se ne bi usudio da ugrozi NATO stožer, koji je u Sarajevu. Iz NATO stožera bi odmah javili da se dignu borbeni avioni iz drugih zemalja”, istaknuo je Kozar u izjavi za “Nezavisne novine”.

Pojedinim medijima su ranije potvrdili da BiH nije u stanju obraniti svoj zračni prostor u slučaju napada iz zraka, te da je razlog taj što ima staru i dotrajalu opremu.

Zračni prostor

Međutim, kako su takođe istaknuli, ukoliko se napad dogodi, NATO, odnosno EUFOR, ima mandat da preuzme kontrolu nad zračnim prostorom iznad BiH.

Podsjetimo, Ministarstvo obrane Srbije priopćilo je u subotu da je iznad Valjeva na visini od 5.500 metara otkrivena nepoznata letjelica.

“Na osnovu naređenja predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Vojske Srbije Aleksandra Vučića, podignut je dežurni par lovačkih aviona MiG-29, a dežurne raketne jedinice za PVD i radarska sredstva nastavili su sa promatranjem zračnog prostora”, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane Srbije.

Tijekom navođenja dežurnog para aviona do zone presretanja cilj se izgubio sa odraza radarskih pokazivača. Lovci su nastavili let i izveli pretraživanje zone, po proceduri, sa ciljem potvrde situacije.

Nakon pretrage zone, dežurnom paru lovačkih aviona naređeno je da se vrati na matični aerodrom, dok su ostale snage nastavile sa redovnim praćenjem i promatranjem zračnog prostora.

Odgovori