IstaknutoSvijet

Traje potraga za iskusnim roniocem

Već treći dan traje opsežna potraga za trećim radnikom koji je u četvrtak nestao u požaru u hidroelektrani Dubrovnik. Policija, vatrogasci i gorska služba spašavanja pretražuju more i cijelu obalu od Plata do Cavtata.

Podsjetimo, u četvrtak oko 9.30 sati ujutro je u hidroelektrani na Platu kod Dubrovnika izbio požar. U trenutku izbijanja požara u hidroelektrani su bila devetorica radnika, a ubrzo se požar pretvorio u veliku tragediju.

Šestorica radnika su se spasila, a za trojicom je krenula velika potraga. Ubrzo su pronađena tijela dvojice radnika, Mate Maškarića i Ivice Zvrke, dok potraga za trećim radnikom Davorom Pozniakom i dalje traje.

Što je uzrok tragedije?

Kako je došlo do tragičnog požara u HE Dubrovnik u kojem je troje radnika izgubilo živote, trebao bi pokazati očevid koji je počeo jučer čim su to omogućili uvjeti u samom postrojenju.

Kako su informacije još uvijek šture i neslužbene, stručnjaci za zaštitu od požara i tehnoloških eksplozija su oprezni pri procjenama oko mogućeg uzroka požara. Ipak, navode dva moguća scenarija.

“S obzirom na mjesto gdje je počeo požar, lako je moguće da je ‘zaiskrio’ signalni kabel ili je došlo do kvara transformatora. Na kontrolnoj ploči u tom dijelu gomila je signalnih kabela na kojima može nastati kratki spoj, primjerice, ako je oštećena izolacija, ako je stariji kabel ili pak nešto treće što nije neuobičajeno jer se radi o velikim naponima. Nadalje, kada gori signalni kabel, stvara se osobito visoka temperatura i jako otrovni dimovi, što se poklapa s opisom mjesta nesreće u hidroelektrani. Transformatori su novi, nedavno su mijenjani i u blizini su strojarnice, ali imaju poseban, autonoman sustav za gašenje požara tako da je, po mome mišljenju, manje vjerojatno da su oni uzrok”, kazao je stručnjak za Slobodnu Dalmaciju.

“Prvo je moralo doći do eksplozije, a kada dođe do detonacije, onda se posljedično razvija požar. Da bi došlo do eksplozije, mora biti prisutna zapaljiva tekućina ili para ili plin. Ako su transformatori nedavno mijenjani, tj. bili su neki radovi, to bi moglo signalizirati smjer u kojem treba usmjeriti istragu. Naime, kada se napravi neki remont, često nedugo nakon radova dođe do ponovnog kvara.

Druga vjerojatnost su signalni kabeli, a to vam je snop od takoreći milijun priključaka, spojnica i dijelova. Ako dođe do kratkog spoja, stručno: razlike potencijala između dva vodiča, tada dođe do iskrenja. Ako su u blizini zapaljive tvari, dolazi do eksplozije koja rezultira razvojem požara”, objašnjava drugi stručnjak.

Iznimno zahtjevna akcija

Direktor hidroelektrane Ivo Miletić za HRT je kazao kako se, prema izjavama svjedoka, prvo dogodila eksplozija i pojavio se veliki dimni val koji je išao velikom brzinom. Simović kaže da je bio golem dim kada su došli na intervenciju, on eksploziju nije čuo ni vidio. Jako su teško prolazili gust dim koji su zatekli, krenuli su sa samim gašenjem, uz to je trebalo i ventilirati, a trebalo se i probijati do unesrećenih. Objasnio je da su došli sa svom mogućom opremom i alatima. Dodao je kako je infrastruktura HE specifična – puno etaža, golem prostor, puno ureda, puno transformatora. Tehnička služba je bila uz njih da im omogući kretanje kroz sve prostorije, a u svaku su ušli i nadali se da će naći unesrećene.

“Nadali smo se da ćemo naći unesrećene, išli smo jako, jako brzo, to je bila utrka s vremenom uz golem dim. Ova intervencija je jako specifična – velika je površina, trebate se probijati do ljudi, a vremena nemate. Mislim da smo s timom ljudi, više od 30 vatrogasaca sa svom potrebnom opremom, na kraju ipak uspjeli doći do mjesta gdje su bili unesrećeni, ali eto, nisu bili u zgradi”, dodao je.

Simović je rekao da su opasni plinovi cijelo vrijeme bili prisutni, ali ih nisu pokolebali, na granici zdravog razuma nisu odustajali niti se povlačili iz tunela.

Navodi se da su se tri radnika pokušala spasiti kroz odvodni kanal, Miletić je rekao da se radi o tunelu koji ima funkciju da vodu odvede do mora i ima direktan kontakt s morem te nije predviđen za evakuaciju.

Pronađena su tijela Mate Maškarića i Ivice Zvrke

Najprije je pronađeno tijelo Mate Maškarića iz Smokovljana koji je imao 35 godina. Njegovo tijelo pronađeno je jučer oko 14 sati nasred kanala koji vodi od postrojenja do mora, a dugačak je 500 metara, javlja Slobodna Dalmacija.

Oko ponoći je, pak, pronađeno tijelo Ivice Zvrke iz konavoskog sela Drvenik koji je imao 47 godina. Njegovo tijelo su pronašli stanovnici Cavtata koji su krenuli u potragu. Pronađen je oko kilometar od kanala koji je njegovo tijelo izbacio u more.

Za trećim nestalim radnikom Davorom Pozniakom još uvijek se traga.

33-godišnji Pozniak je strastveni ronilac i ribič, što se može vidjeti i na njegovom Facebook profilu. Završio je Pomorsko-tehničku školu, a prije zaposlenja u HEP-u radio je u Općoj bolnici u Dubrovniku.

Odgovori