IstaknutoZanimljivo i poučno

Trčanje pomaže u borbi protiv starenja

Trčanje može biti vrlo osvježavajuća aktivnost, savršena tijekom hladnih zimskih mjeseci. Osim što trčanjem možete izgraditi jake kosti i mišiće, redovitim odlascima na lagane trke mogli biste usporiti i znakove starenja.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Leipzigu u Njemačkoj objavili su istraživanje u kojem su opisali kako različiti oblici vježbanja utječu na ljudsko tijelo, uspoređujući učinke izdržljivosti, takozvanog HIIT treninga i treninga otpora.

Tijekom šest mjeseci tim je proučavao 266 zdravih dobrovoljaca koji su sudjelovali u tri treninga tjedno. Trening izdržljivosti je uključivao trčanje na dugačke staze, HIIT trening sastojao se od zagrijavanja nakon kojeg su slijedili intervali trčanja, a trening otpora uključivao je razne vježbe.

Naše je glavno otkriće da je u grupama koje su trenirale trening izdržljivosti i HIIT trening bila povećana aktivnost telomeraze, enzima važnog za starenje stanica, sposobnost regeneracije i zdravo starenje, rekao je profesor Ulrich Lauds, jedan od autora studije.

Zanimljivo je da trening otpora nije imao ove efekte, zaključio je.

Odgovori