IstaknutoSvijet

Trump: Vidjet ćete što će se dogoditi kad se opet kandidiram

Američki predsjednik Donald Trump je napao posebnog istražitelja Roberta Muellera uoči zaključivanja njegove istrage o navodnoj zavjeri Rusije i Trumpove kampanje na izborima 2016., ustvrdivši kako ga se politički neprijatelji “pokušavaju riješiti glupostima”.

U govoru koji je trajao više od dva sata, što je najduže otkad je predsjednik, Trump je napao i demokrate, njihov prijedlog “zelenog New Deala”, ilegalne migrante i kritičare njegova susreta s Kim Jong-unom, ali i pokazao optimizam oko svoje ponovne pobjede na izborima 2020. godine.

Govoreći pred oduševljenom publikom na godišnjoj Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC) u merilendskom Oxon Hillu, Trump je pričao o događajima koji su doveli do istrage o ruskom miješanju.

Kritizirao Muellera

Narugao se svom bivšem ministru pravosuđa i državnom tužitelju Jeffu Sessionsu, kao i bivšem direktoru FBI-ja Jamesu Comeyu. Obojicu je otpustio.

“Čekamo izvještaj ljudi koji nisu izabrani”, kazao je o Muellerovom dokumentu koji bi trebao u narednim danima stići do državnog tužitelja Williama Barra.

Zamjenik državnog tužitelja Rod Rosenstein imenovao je Muellera u svibnju 2017. na čelo istrage o Rusiji nakon što je Trump otpustio Comeya čija je agencija prvotno vodila taj proces. Rosenstein bi trebao odstupiti sredinom ožujka.

Trump tvrdi kako je Comey Muellerov “najbolji prijatelj”, te je implicirao da je taj direktor FBI-ja trebao biti smijenjen i prije njegova stupanja na vlast.

“Nažalost, imenujete krive ljude na par položaja i oni ostave ljude na dugo vremena koji ne bi tamo trebali biti, pa te se odjednom pokušavaju riješiti svojim glupostima”, rekao je američki predsjednik.

“Robert Mueller nije dobio nijedan glas, kao ni osoba koja ga je izabrala”, dodao je.

No Trump još nije odlučio dati otkaz i Muelleru, republikancu i uglednom bivšem čelniku FBI-ja koji istragu vodi u potpunoj tajnosti.

Rugao se Sessionsu

Narugao se južnjačkom naglasku Sessionsa i kritizirao njegovu odluku da se izuzme iz istrage o Rusiji.

Bivši ministar to je učinio u ožujku 2017. nakon što su mediji objavili da je prešutio nekoliko susreta s ruskim veleposlanikom 2016. godine, pisao je BBC. Njegovo izuzeće utrlo je put da Rosenstein, druga po važnosti osoba u ministarstvu pravosuđa, imenuje Muellera posebnim istražiteljem.

Trump je Sessionsa, bivšeg senatora iz Alabame i jednog od prvih zastupnika koji je javno podržao njegovu kandidaturu, smijenio u studenom.

Američki predsjednik napao je i svoje kritičare, nakon tjedna u kojem ga je bivši osobni odvjetnik Michael Cohen u saslušanju pred Kongresom optužio da je prekršio zakon i nazvao ga “rasistom” i “prevarantom”, te poslije summita sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom o denuklearizaciji Korejskog poluotoka koji je završio bez dogovora.

Bijela kuća je u subotu odbacila Cohenove tvrdnje, a Trump je svoje razgovore s Kimom prozvao produktivnima i rekao kako bi mogli dovesti do sporazuma u kojem će druge, neodređene države pružati pomoć Pjongjangu.

Kritike zbog Otta Warmbiera

Trumpa su kritizirali i roditelji Otta Warmbiera, američkog studenta koji je preminuo nakon 17 mjeseci u sjevernokorejskom zatvoru. Osudili su Trumpovu izjavu na konferenciji za medije u Hanoiju, gradu u kojem se sastao s Kimom, da vjeruje sjevernokorejskom čelniku koji tvrdi da nije znao ništa o tretmanu Warmbiera.

“Volim Otta”, kazao je Trump, ali dodao da pokušava održati “delikatnu ravnotežu” sa Sjevernom Korejom jer je pokušava uvjeriti da odustane od svog nuklearnog programa.

U govoru se rugao i demokratskom “zelenom New Dealu” za borbu protiv klimatskih promjena, izdvojivši mjere poput redukcije broja zrakoplovnih letova i konzumacije govedine.

“Ovo je najluđi plan”, istaknuo je republikanac i zaključio kako bi podrška demokrata tom planu politički pomogla republikancima.

“Čekajte da vidite što će se dogoditi kad se ponovno kandidiram”

Poručio je i kako vjeruje da će pobijediti na izborima 2020., odbacivši time tvrdnje onih koji smatraju da je pad podrške Trumpu uzrok republikanskog gubitka Zastupničkog doma na izborima prošlog studenog.

“Čekajte da vidite što će se dogoditi kad se ponovno kandidiram”.

Glasnogovornik nacionalnog demokratskog odbora Daniel Wessel u subotu poslijepodne je odgovorio na Trumpov govor, opisavši ga “bizarnom, rastrojenom tiradom”.

Odgovori