IstaknutoSport

Tuka nakon priprema: Čuvao sam glad za utrkama za EP

Bosanskohercegovački srednjeprugaši Amel Tuka i Abedin Mujezinović jutros su otputovali na 35. europsko dvoransko atletsko prvenstvo u škotskom Glasgowu, na kojem će od bh. atletičara nastupiti još samo bacač kugle Mesud Pezer.

Tuka je imao normu i za trku na 400 metara, ali će, kao i Mujezinović, nastupiti samo na 800 metara.

”Žao mi je što idemo samo nas trojica. Volio bih da imamo brojniju ekipu, ali, ako Bog da, mislim da ćemo u narednom periodu imati više predstavnika na evropskim prvenstvima”, kazao je Tuka, koji je prije tri godine u Beogradu morao odustati jer ga je u kvalifikacijama nagnječio i ozlijedio Poljak Mateusz Borkowski.

Tuka na europskim prvenstvima, ali onim na otvorenom, ima jedno četvrto (2016. godine u Amsterdamu- 1:45.74) i jedno šesto mjesto (Zurich 2014. godine – 1:46.12) te najveći uspjeh bh. atletike – treće mjesto i brončanu medalju sa Svjetskog prvenstva na otvorenom 2015. godine iz Pekinga.

”Jako sam zadovoljan dosadašnjim pripremama. Hvala Bogu, najvažnije je da sam zdrav i da ne osjećam nikakve bolove i da sam zaliječio nogu s kojom sam prošle godine imao problem. Provjere na utrkama su ispunile moja očekivanja. Nisam išao da ganjam lični rekord (u dvorani 1:46.33, od 10. veljače prošle godine iz Genta). Ostavio sam malu rezervu, kako bih bio što više gladan utrka i rezultata”, izjavio je Tuka za Fenu.

Njega u petak navečer očekuju kvalifikacije. U subotu su polufinalne utrke, a u nedjelju finale.

”Tri trke u tri dana u dvorani je jako teško, tako da će stvarno najspremniji moći doći do finala. Moj primarni cilj je da se nađem u finalu, jer u finale dolazi samo šest ljudi, od nas 36 ”, napominje Tuka, koji dodaje kako će morati iz trke u trku ići maksimalno ozbiljno i koncentrirano kako bi ispunio cilj.

”Dvorana je skroz drugačija i puno je više važnija taktika. Ne smije se ništa prepuštati slučaju i nitko podcjenjivati. Vidjet ćemo već u petak, u kvalifikacijama kako će to proći”, kaže Tuka, koji napominje kako između prve i druge utrke neće imati ni 24 sata odmora, ali i da je, ipak, svima isto.

”Svi ćemo morati proći. Zato i atletičari koji dođu s najboljim rezultatom neće imati neku prednost, jer će odlučivati skroz neki drugi faktori. Vjerujem kako će biti jako zanimljivo prvenstv”, smatra Tuka, koji napominje kako od promjena koje je uradio u trenažnom procesu te uključenja nutricionistice iz Splita, očekuje tek na ljeto.

”Treba proći određeno razdoblje, da se sve posloži. Idem, prije svega, rasterećeno u Glasgow. Neću da se opterećujem rezultatima ni plasmanom, ali, naravno, da imam i neke ciljeve te da mi je želja da uđem u finale. Ako se to i ne dogodi, neću sebi dozvoliti da zbog nečeg žalim, jer znam da će se ovo što sada radim odraziti tijekom ljetnog dijela sezone. Ali, volim se natjecati. Pogotovo kada su tu najbolji i kada su europska prvenstva”, ističe Tuka.

Ovo će, kaže, biti prvo njegovo europsko prvenstvo na kojem je potpuno zdrav te ima četvrto-peto vrijeme u Europi.

Odgovori