Turci glasaju na lokalnim izborima, Erdogan bi mogao izgubiti velike gradove

Turci danas glasaju na lokalnim izborima koje je predsjednik Recep Tayyip Erdogan opisao kao pitanje opstanka zemlje.

Erdogan, koji dominira turskom političkom scenom više od 16 godina zahvaljujući snažnom ekonomskom rastu i iznimnom umijeću vođenja kampanje, postao je istodobno i najpopularniji turski vođa u modernoj povijesti i osoba koja najviše dijeli naciju.

Erdogan bi mogao doživjeti izborni poraz

Međutim, mogao bi doživjeti prvi izborni poraz jer ankete pokazuju da bi njegova vladajuća stranka (AKP) mogla izgubiti kontrolu nad glavnim gradom Ankarom, pa čak i Istanbulom, najvećim turskim gradom.

Gotovo 57 milijuna ljudi ima pravo glasa, a pobjednici bi mogli biti poznati oko ponoći.

Zbog slabljenja gospodarstva pogođenog prošlogodišnjom valutnom krizom u kojoj je turska lira izgubila gotovo 30 posto svoje vrijednosti, neki glasači mogli bi kazniti Erdogana koji vlada sve beskompromisnije.

“Cilj sve češćih napada na našu zemlju uoči izbora je blokiranje snažne i jake Turske”, rekao je Erdogan na jednom od šest izbornih skupova na kojima je u subotu govorio u Istanbulu.

Nedjeljni izbori na kojima će Turci glasati za gradonačelnike i ostale lokalne dužnosnike diljem zemlje, bit će prvi otkako je Erdogan prošle godine preuzeo ogromne predsjedničke ovlasti i bit će ispit za njegovu vladu koja je pod pritiskom zbog svojih ekonomskih reformi i ljudskih prava.

Porazom u Ankari ili Istanbulu okončalo bi se gotovo četvrt stoljeća vladavine Erdoganova AKP-a ili njegovih prethodnika u tim gradovima te bi to bio simboličan udarac turskom vođi.

Oporba oformila koaliciju

Ususret izborima, glavna oporbena stranka Republikanska narodna stranka (CHP) i Iyi (dobra) stranka oformile su koaliciju kako bi parirale AKP-u i njihovim nacionalističkim partnerima MHP-u.

U danima prije izbora, Erdogan je sudjelovao na gotovo stotinjak predizbornih skupova diljem zemlje, održavši 14 govora u različitim četvrtima Istanbula u samo dva dana i više od četiri puta u Ankari tijekom kampanje.

Erdogan je izbore opisao kao egzistencijalni izbor za Tursku, kritizirajući svoje rivale kao teroriste koji žele srušiti Tursku. Zaprijetio je da će u slučaju pobjede oporbenog kandidata u Ankari građani “platiti cijenu toga”.

Njegovi rivali odbacili su optužbe i opis izbora kao pitanje opstanka te su upravo Erdogana optužili da je Tursku doveo u sadašnje stanje.

Odgovori