IstaknutoSvijet

U Austriji stiže još metar snijega. Lavina zatrpala hotel u Švicarskoj

Obilne snježne padaline izazvale su kaos u pojedinim dijelovima Njemačke i Švicarske gdje su ceste blokirane, vlakovi ne voze, a škole su zatvorene, javlja BBC.

U Bavarskoj gdje je palo najviše snijega, Crveni križ pomagao je vozačima čiji su automobili zatrpani na cestama, a jedan dječak od devet godina poginuo je nedaleko od Münchena kad je drvo palo na njega. U Švicarskoj je prednji dio jednog hotela oštećen u snježnoj lavini, a u Švedskoj i Norveškoj snježna oluja je blokirala puteve.

Austrija: 15 mrtvih i dvoje nestalih

U Austriji su spasioci pružili pomoć 41-godišnjem poljskom skijašu koji je zapeo u dva metra dubokom snijegu na području skijaškog centra Schlossalmbahn. Ipak, tijekom petka situacija je u nekim dijelovima Austrije nešto lakša nego dan ranije kad je napadao snijeg visine tri metra. Prošlog tjedna 15 je ljudi poginulo, dvojica planinara se od prošle subote vode kao nestali, a u dijelovima Bavarske neka sela su potpuno odsječena.

“Ovolika količina snijega na visinama većim od 800 metara nadmorske visine događa se svakih 30 do 100 godina”, izjavio je Alexander Radlherr iz austrijskog Instituta za meteorologiju i geodinamiku. Austrijska vojska poslala je helikoptere da otpuhuju snijeg s krošnji drveća kako bi se spriječilo padanje stabala na željezničke pruge i ceste.

U Švedskoj snažan snježni vjetar, u Norveškoj vozači proveli noć u autu

U Švedskoj je na sjevernom dijelu zemlje puhao jak snježni vjetar, ponegdje čak 49,7 metara u sekundi, dok su na sjeveru Norveške vozači morali noć s četvrtka na petak provesti na planinskom putu .

Dječak poginuo u Njemačkoj nakon što je stablo palo na njega

Situacija je posebno teška bila i u Bavarskoj, gdje su lokalni mediji izvještavali o tome kako je snijeg paralizirao cijeli javni život. Na jugu i istoku vlakovi ne voze, a ceste su odsječene uslijed pada drveća. Mnogi letovi iz Münchena i Frankfurta su otkazani. A vojska je poslala 200 vojnika da pomognu ljudima koji su zapeli u snijegu na granici s Austrijom.

Odgovori