U Bistrici svečano proslavljen patron župe

Župa Sv. Terezije od Djeteta Isusa u Bistrici kod Uskoplja, 3. listopada svečano je proslavila svoju nebesku zaštitnicu.

Misno slavlje u koncelebraciji 12 svećenika među kojima je bio župnik vlč. Viktor Šošić, kao i dekan Bugojanskog dekanata, domaći sin preč. Ilija Ivoš, predvodio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić.

Na početku okupljeni vjerujući puk iz Bugojanskog, Ramskog i Travničkog dekanata, a poglavito svoje vjernike kojima je čestitao patron i poželio da po zagovoru Sv. Terezije prime svaki Božji blagoslov, pozdravio je župnik Šošić.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja mons. Slađan uputio je prigodnu propovijed, na početku koje je Bističanima kazao: „blago vama jer imate veličanstvenu nebesku zaštitnicu“. „Ona vas svaki dan podsjeća na ono što je uvijek potrebo znati, a to je da ljubav čovjeka najbolje odgaja za Boga i kako je ljubav najsigurniji put do Boga. Drugačije ne može ni biti“, naglasio je mons. Ćosić te podsjetio na značenje riječi „patron“ kao i na neke pojedinosti iz života Sv. Terezije.

U nastavku je, među ostalim, kazao kako Sv. Terezija potiče moliti pomoć Boga koji sve protivštine može – ne samo ukloniti nego i učiniti da iz njih nastane nešto dobro, vrijedno, plemenito. „Naime, životna protivština u obliku bolesti patnje, siromaštva, tuge, boli u očima Božjim itekako postaje vrijedna za svakog čovjeka koji je prihvati iz ljubavi prema Bogu! Onaj tko vjeruje da je Bog uvijek uza nj, a nadasve kad su svi protiv i sve protiv njega, njega Bog sigurno ne ostavlja smog, nego mu pritječe u pomoć. Kad je Bog uza te, čega i koga se imaš bojati! Kad ti Bog pomaže ništa i nitko na ovom svijetu ne može ti oduzeti radost života (…) Čuvajte se toga da na ovozemaljske životne protivštine gledate samo ljudskim očima; štoviše, čuvajte se i onih koji tako postupaju. Radije se ugledajte u Sv. Tereziju: kod nje je Bog dobio prvo mjesto“, poručio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije.

J.P., KT

Odgovori