IstaknutoVijesti

U Bosnu i Hercegovinu stiže novih 25.000 migranata

S dolaskom proljeća BiH može očekivati novi veliki val migranata!

Tijekom zimskim mjeseci, naime, migracije su se primirile, oni koji su se zaputili prema zemljama zapadne Europe privremeno su stali tamo gdje su ih snijeg i minusi zatekli.”Prošle godine u BiH je ušlo oko 25.000 migranata. I ove godine očekujemo ih isto toliko. Treba naglasiti da je od tih 25.000, više od 22.000 izašlo iz BiH”, kaže ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Na institucijama BiH je, dodaje Mektić, da svaki ulazak bude legalan.

“Mi ćemo se truditi da našu granicu što bolje čuvamo, da evidentiramo svaki ulazak i da tim ljudima osiguramo koliko-toliko normalne uslove života, bar dok su ovdje. Ne možemo riješiti globalnu krizu, ali moramo to ovdje držati pod kontrolom”, naveo je Mektić.

Za utorak Mektić najavljuje sjednicu Operativnog stožera za migracije, na kojoj će biti raspravljano o svim problemima.

Na najave vlasti Unsko-sanske županije (USŽ) da će zatvoriti prihvatilišta ako se dio migranata ne prebaci u Sarajevo, Mektić kaže:

“Ne može to tako. U Operativnom stožeru su u predstavnici USŽ i tu ćemo rješavati sve probleme.

Ipak, dodaje da treba osigurati da u USŽ ne dođe više migranata nego što ima prihvatnih kapaciteta.

“Ako gore možemo smjestiti 3.000 ljudi, ne možemo dozvoliti da ih ima 5.000. Pa da 2.000 migranata luta po gradovima. To ćemo morati kontrolirati, ali ne možemo mi njima zabraniti kretanje. Oni žele van BiH, a najlakši put im je preko tog dijela države”, kazao je Mektić.

Mektić je ponovio stav da se bh. vlasti neće moći same izboriti s migrantskom krizom.

“Ja sam to rekao i ljudima u EU. Nećemo mi moći zaustaviti te ljude i treba nam podrška”, kazao je Mektić za Dnevni avaz.

Odgovori