IstaknutoVijesti

U Bugojnu povećan broj pacijenata sa simptomima prehlade i gripe

U Službu hitne pomoći bugojanskog Doma zdravlja svakodnevno se javljaju pacijenti koji se žale na simptome prehlade i gripe.

Aktuelne vremenske prilike pogoduju razvoju oboljenja, koja se uobičajeno javljaju u ovo doba godine – kazala je dežurna doktorica Arijana Brčić.

Ističe da je u posljednje vrijeme broj onih, koji traže medicinsku pomoć, povećan u odnosu na protekli period, te da se žale uglavnom na simptome gripe i prehlade.

Gripa nastaje naglo, a prate je visoka temperatura, bolovi u mišićima i kostima, suhi kašalj i opća slabost organizma. Simptomi prehlade su blaži, temperatura je niža, a kod oboljelih se javlja kihanje, kašljanje, kao i bolovi pri gutanju – naglasila je.

Veoma je važno, dodaje, da oboljeli znaju prepoznati simptome prehlade i gripe, odnosno na koji način mogu ojačati svoj imunitet i zaštititi se od raznih viroza.

S obzirom da se radi o virusnim oboljenjima, antibiotici nisu potrebni. Bitno je da se uzimaju lijekovi protiv temperature, sirup za kašalj, neka pastila za grlo, i što više voća – zaključila je.

Preporučila je svim oboljelima mirovanje, i konzumiranje odgovarajućih vitaminskih preparata i toplih napitaka.

Odgovori