IstaknutoVijesti

U gradove i županije iz BiH stižu još gotovo 2 milijuna eura od Hrvatske

Uz kontinuiranu podršku u realizaciji projekata od interesa za hrvatski narod u BiH, Hrvatska aktivno lobira za realizaciju što većeg broja programa iz područja prekogranične suradnje na koje se mogu prijaviti općine i gradovi s obiju strana granice, a u cilju gospodarskog jačanja velikog broja lokalnih zajednica, otvaranja novih radnih mjesta, pokretanja novih poslova, zadržavanja stanovništva na svojim ognjištima.

Tako je ovih dana raspisan još jedan program u vrijednosti od gotovo 2 milijuna eura, a kojim se namjeravaju financirati gospodarski projekti s prostora nekoliko županija, općina i gradova, piše Večernjak.


Javni poziv

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije raspisalo je javni poziv za dostavu prijedloga projekata za program prekogranične suradnje između Hrvatske i BiH za 2023. godinu u cilju doprinosa osnaživanju pograničnog područja RH i BiH, kao i njegovu gospodarskom te općem razvoju.

Program osigurava pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje prekograničnih razvojnih potencijala te potiče aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u BiH.

Također, doprinosi stvaranju preduvjeta za sprječavanje iseljavanja stanovništva, smanjenju negativnog demografskog trenda i održivom razvoju u pograničnom području te podiže kvalitetu života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.

Sredstva za provedbu programa osiguravaju se u državnom proračunu Hrvatske za 2023. godinu, a ukupan iznos za tu namjenu je 1,858.119 eura.

Korisnici programa u širem smislu su svi stanovnici na programskom području na teritoriju Republike Hrvatske (Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Zadarska, Ličko-senjska, Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Osječko-baranjska i Zagrebačka županija) i BiH (Zapadnohercegovačka, Hercegbosanska, Posavska, Hercegovačko-neretvanska županija, Srednjobosanska, Zeničko-dobojska, Tuzlanska, Sarajevska županija, Banja Luka, Derventa, Prijedor, Bosanski Brod i Distrikt Brčko) koji imaju korist od provedbenih aktivnosti programa.

U užem smislu korisnici su lokalne i regionalne (područne) samouprave (JLRS) Republike Hrvatske i BiH s navedenog područja, kao i javne ustanove te javna poduzeća čiji su JLRS-ovi osnivači te pravne osobe neprofitne naravi registrirane na navedenom programskom području u RH i BiH koje služe za zadovoljenje socijalnih, zdravstvenih, obrazovnih i kulturnih potreba.

Osim ovoga programa, Hrvatska konstantno lobira i u pogledu realizacije prekograničnih projekata koji se financiraju iz fondova EU. Jedan od njih je Interreg VI-A IPA Hrvatska – BiH – Crna Gora, a kojim će se podupirati projekti suradnje s više od 117,600.000 eura, koji su dostupni iz Europskog fonda za regionalni razvoj i fonda IPA III.

Ključni ciljevi navedenog programa uključuju poticanje pametnog, zelenog i uključivog razvoja, i to provedbom zajedničkih projekata na programskom području koje inače obuhvaća 12 županija u Hrvatskoj, Distriktu Brčko i 109 općina u BiH te 11 općina u Crnoj Gori, što čini ukupno 87.453,95 km² teritorija te više od 5,000.000 stanovnika.


Snažna podrška

Veliki broj projekata na terenu, počevši od infrastrukturnih do gospodarskih, koji izravno vode ekonomskom rastu, do sada je dobio značajnu podršku, kako kroz prekograničnu suradnju tako i kroz pomoć koju Hrvatska svake godine izdvaja u cilju ojačavanja pozicije hrvatskog naroda u BiH.

Uz prekograničnu suradnju, Hrvatska je značajno povećala financijsku potporu za programe i projekte Hrvata u BiH koje provodi Ured za Hrvate izvan RH – od zdravstva do ekonomije, a tu je i kontinuirana potpora strateškim institucijama Hrvata u BiH.

(www.jabuka.tv)

Odgovori