IstaknutoSvijet

U Sibiru temperature 50 stupnjeva ispod nule

Jak mraz okovao je Sibir početkom veljače, a temperature su dostigle i do -50 stupnjeva Celzijusa.

Učenici su u mnogim šškolama na prinudnom raspustu. U nekim sibirskim regijama uvedeno je izvanredno stanje uslijed problema sa zračnim i drumskim prometom, javlja ruska agencija TAS.

Zbog vremenskih neprilika više od 5.200 učenika ne prisustvuje nastavi u Novosibirskoj regiji .

U Krasnojarsku, gdje su temperature 18 do 20 stupnjeva niže od prosjeka za ovo doba godine, samo sedam posto učenika pohađa nastavu.

Prema priopćenju s nekoliko aerodroma, letovi kasne i do sedam sati, a na sjeveru Sibira avio promet u potpunosti je obustavljen.

U Novosibirsku se dnevno otkaže na desetine autobuskih polazaka uslijed temperatura od 32 do 35 stupnjeva ispod nule.

I u istočnom dijelu Sibira pripremaju se za ekstremno niske temperature. Hidrometeorološki zavod u Trans-Bajkalskoj oblasti, gdje se predviđa temperatura od -52 stupnja, izdao je upozorenje na oluju.

Sredinom siječnja u udaljenoj ruskoj regiji Yakutia temperatura je pala minus 67 stupnjeva Celzijusa u nekim područjima.

U Yakutiji – regiji od milijun stanovnika koja je udaljena oko 3.300 milja istočno od Moskve – učenici idu u školu čak na minus 40 stupnjeva.

U selu Oymyakon, jednom od najhladnijih naseljenih mjesta na zemlji, ruska državna televizija pokazala je da živa pada na dno termometra koji je postavljen samo za mjerenje do minus 50 stupnjeva. U 2013. godini Oymyakon je zabilježio najnižu temperaturu  od minus 71 stupanj Celzija (minus 98 Farenhajta), navodi AP.

Odgovori