IstaknutoVijesti

U Travniku napravljena najveća porcija ćevapa ikada

Bosna i Hercegovina, prepoznatljiva je u svijetu po mnogočemu, ali kada spomenemo tradicionalna jela, malo ima onih koji odmah ne pomisle na ćevape.

Sve svoje goste prvo odvedemo na jednu dobru porciju ćevapa, pa tek onda u razgledanje kulturno-povijesnih vrijednosti i prirodne baštine, naših nacionalnih spomenika, međutim jedno od najvažnijih tradicionalnih jela nismo službeno zaštitili.

Za razliku od BiH, to su uradili Hrvatska i Slovenija, te zasebno brendirali bosanske ćevape i uvrstili ih u gastronomsku ponudu, piše Oslobođenje.

Naši ćevapi često osvajaju visoke pozicije na svjetskim top listama najboljih jela, a već nekoliko puta su nominirani na listi najboljih jela internetske stranice „TasteAtlas-World food atlas“ koja rangira najbolje svjetske delicije.

Početkom godine, među 100 najboljih jela iz cijelog svijeta, ćevapi su zauzeli respektabilnu drugu poziciju, a Ćevabdžinica „Hari“ se pozicionirala na prvo mjesto u Travniku gdje se jedu najbolji ćevapi.

Stoga, s ciljem ukazivanja na važnost zaštite našeg nacionalnog gastronomskog blaga, Ćevabdžinica „Hari“ je u okviru manifestacije Dan općine Travnik prezentirala najveću i najautentičniju porciju ćevapa u BiH, koju će besplatno pokloniti na degustaciju svojim sugrađanima, ali i svima onima koji taj dan požele „okusiti“ pravi Travnik.

Porcija broji čak 2.160 ćevapa.

”Prednosti zaštite autohtonih proizvoda su brojne, te su značajno marketinško sredstvo, obzirom da geografske oznake donose vrijednost proizvodu koji tako postaje konkurentniji na tržištu. Stoga je krajnje vrijeme da neke od autohtonih bh. proizvoda i specijaliteta poput ćevapa brendiramo, kako ih ne bi zbog neposjedovanja zaštitne oznake, zaštitio netko drugi”, naglasila je Aldijana Dizdar , marketing menadžerica Ćevabdžinice „Hari“.

Naime, naša zemlja je punopravna članica Lisabonskog aranžmana o zaštiti imena i kao takva ima mogućnost pokrenuti proceduru vezanu za zaštitu proizvoda na međunarodnoj razini, a kao što je i najavljeno iz Udruženja kuhara BiH da će se u 2019. godini ozbiljno pozabaviti ovim pitanjem, ovo će također biti izuzetna prilika da se u Travniku sastanu eminentni stručnjaci iz oblasti kulinarstva i turizma, ali i da se također i sa kulturološke perspektive sagleda sva problematika vezana za ovo jedinstveno autohtono travničko jelo.

Na okruglom stolu, koji će se održati istog dana u Ćevabdžinici „Hari“ na temu „Brendiranje travničkog ćevapa u okviru brendiranja tradicionalne kuhinje BiH“ svoja mišljenja će izlagati predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić, prof. dr. Enes Kujundžić, predsjednik Turističke zajednice SBK/KSB Kemal Balihodžić, te Amra Čampara-Lolić, predsjednica BZK „Preporod“ Travnik, nakon čega će uslijediti iznošenje zaključka sastanka.

”Travnički ćevapi su posebni, izdvajaju se od svih drugih, te iako se svrstavaju pod isti naziv, uočljive su regionalne razlike u recepturi, ali i obliku i izgledu ćevapa u BiH. Travnički ćevap, pored svojstvenog mirisa i ukusa, također čini posebnim i prepozatljiva “pitica”, koju na jedinstven način spravljaju travnički pekari. A za ovu priliku najveću najautentičniju piticu napravit će pekari iz pekare ‘Amin’ iz Travnika“, istaknula je Dizdar.

Već tri desetljeća traje„Harijeva“ nadaleko čuvena kulinarska priča o najukusnijim i najpoznatijim ćevapima u regiji, nezaobilaznoj gastro stanici brojnim domaćim i stranim turistima, ćevapima koji osvajaju i ona najzahtjevnija nepca.

Odgovori