IstaknutoVijesti

U Travniku održan Sajam ideja za mlade

Dvodnevni Sajam ideja za mlade, održan je u Travniku, u organizaciji Centra za edukaciju mladih (CEM) i Regionalne razvojne agencije za regiju Centralna BiH – REZ, a u okviru biznis inkubatora “BeeZone” i projekta “Trik za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu”.

Glasnogovornik CEM-a Rismir Krajišnik kazao je Feni kako su na ovom sajmu predstavljene inovativne poslovne ideje mladih poduzetnika i njihova startup poduzeća, koja su podržana kroz projekt “Trik za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu”, kao i mogućnosti koje biznis inkubator “BeeZone” nudi mladima u Travniku.

  • Sajam je organiziran za učenike srednjih škola, studente i mlade koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje, kao vid motivacije da razvijaju svoje poslovne ideje i koriste prilike koje im se pružaju u njihovom okruženju. Inkubator ‘BeeZone’ mladima nudi sve potrebne resurse za razvoj njihovih poslovnih ideja, mentorsku podršku i pristup fondovima za financiranje, a svi imaju mogućnost postati njegovi stanari kroz različite programe – naglasio je Krajišnik.

Posjetiteljima su svoje biznise predstavili sadašnji stanari Inkubatora – Mirela Džinić, Enisa Mahmutović i Alen Kapetan, a pričali su im i o svom poduzetničkom putu, od podnošenja prijave, pohađanja BeeZone Startup akademije, na kojoj su naučili kako upravljati biznisom, do plasiranja proizvoda na tržište.

  • Informirali su ih, također, kako je to biti poduzetnik u Travniku, koji dosad nije imao ovakav vid podrške inovativnim poslovnim idejama mladih – ustvrdio je Krajišnik.

Sajam ideja zatvoren je završnom konferencijom projekta “Trik za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu”, na kojoj su predstavljene realizirane aktivnosti i rezultati projekta, te planovi za daljnji rad Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Travnik.

Kroz dva ciklusa projekta “Trik za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu”, novčanim iznosom od po 5.000 eura, podržano je ukupno 12 startup poduzeća, na čijem čelu su mladi.

Projekt je implementiran u okviru krovnog projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”, koji financira EU, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Odgovori