IstaknutoSvijet

U Venecueli protestiraju i opozicija i pristalice Madura

Američki predsjednik Donald Trump je priznao predsjednika Nacionalne skupštine Venecuele Juana Guaida kao “privremenog predsjednika” te zemlje.

Guaido je inače lider opozicije u Venecueli.

Ovo je najnovija odluka u jeku narušenih odnosa između Washingtona i predsjednika Venecuele Nicolasa Madura.

Guaido je predsjednik Nacionalne skupštine koju Maduro odbija priznati.

“U svojoj ulozi jedinog legitimnog dijela vlasti koju je izabrao venecuelanski narod, Nacionalna skupština se pozvala na ustav zemlje da bi proglasila Nicolasa Madura nelegitimnim, pa je kancelarija predsjedništva stoga upražnjena”, rekao je Trump.

Američki predsjednik je pozvao i druge zemlje zapadne hemisfere da slijede primjer u proglašenju Guaida za legitimnog lidera Venecuele.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro je saopćio da prekida diplomatske i političke odnose sa SAD-om, javlja Anadolu Agency.

Osim toga, zatražio od američkih diplomata da napuste zemlju u roku od 72 sata.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao predsjednika Nacionalne skupštine Venecuele i lidera opozicije Juana Guaida kao “privremenog predsjednika” te zemlje, Maduro je u obraćanju pristalicama u prijestolnici Caracasu poručio da prekida diplomatske i političke odnose sa SAD-om.

Istakao je da je upravo SAD organizirao puč protiv legitimne vlade u Venecueli.

Na ulicama Caracasa okupilo se na hiljade pristalica Madura, kao i opozicije u zemlji.

Guaido se u obraćanju pristalicama na protestima protiv Madura proglasio “privremenim predsjednikom” Venecuele.

Guaido, lider opozicije u Venecueli i predsjednik Nacionalne skupštine, pozvao je građane na masovne proteste protiv Madura u nadu da će biti izvršen pritisak na njega kako bi odstupio s vlasti. (Fena)

Odgovori