Uskoplje

U Župi Uskoplje održano “Dječje ljeto 2023. – uz Bibliju i znanost”

U organizaciji Franjevačke mladeži Uskoplje, uz pomoć njihovog duhovnog asistenta fra Zvonimira Batiste, župnog vikara fra Mate Topića i župnika fra Josipa Mihaela Matijanića, u Župi Uskoplje od 30. kolovoza do 3. rujna 2023. godine održano je “Dječje ljeto 2023. – uz Bibliju i znanost”, ove godine posvećeno meteorologiji pa je gost predavač i animator programa bio poznati hrvatski meteorolog Zoran Vakula.

Tijekom petodnevnih aktivnosti 98 djece od 1. do 7. razreda osnovne škole kroz igru, zabavu i druženje upoznalo se s prvih pet knjiga Biblije, s mnogim osobama i događajima, kao i s nekim osnovnim meteorološkim pojmovima.

Podijeljeni u 4 grupe vođene mladim animatorima Frame spoznali su više o detaljima života Adama, Noe, Abrahama i Mojsija, gledali biblijske crtiće o njima, te samostalno i zajednički pripremali i izlagali radove o njihovom životu, više puta dnevno molili, te svakodnevno nazočili krunici i večernjoj misi. Dani su bili ispunjeni duhovnom glazbom, raznim društvenim igrama, osobito u subotu posvećenih meteorologiji – sunčastim, oblačastim, vjetropirastim i kapljičastim igrama, koje su potaknula predavanja Zorana Vakule, već desetljećima poznate osobe s Hrvatske radiotelevizije.

U petak je Vakula sa “školarcima” razgovarao i podučavao ih razlikama između “svetačkih” i “svjetovnih” prognoza, a “predškolarcima” govorio o biblijskim vremenastim pričama – i pritom promovirao svoje slikovnice na temu meteorologije iz serije “Vremenaste priče” i približio djeci neke često spominjane meteorološke termine kako bi bolje razumjela i imala koristi od meteoroloških informacija, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.

Hrvatski meteorolog Vakula je održao i predavanje “Meteorologija u prvih pet knjiga Biblije”, kojem je u četvrtak navečer prepunoj dvorani župnog centra nazočilo oko 180 roditelja, djece i župljana. Tijekom predavanja citate iz Biblije, koji govore o meteorološkim pojavama, Vakula je iskoristio za edukaciju o važnosti meteorologije u svakodnevnom životu, s naglaskom na klimatske promjene.

U petak nakon večernje mise održano je zajedničko fotografiranje svih sudionika, a nakon nedjeljne mise podijeljene su zahvalnice, uokvirene zajedničke fotografije i „Biblije za mlade“.

Iz Župe Uskoplje ističu kako su već počeli pripreme za “Dječje ljeto 2024.“, te nam otkrivaju kako će se održati prije početka sljedeće školske godine. „Nakon ovogodišnjeg ljeta posvećenog  “Petoknjižju” –  naredno će biti posvećeno “Povijesnim knjigama” pa će se nastaviti proučavanje Biblije važno za budući vjerski život.“ , naglasili su.

Boravak gosp. Vakule u Uskoplju smo iskoristili za kratki intervju.

Trenutno se nalazite u Uskoplju, u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije, kao gost Dječjeg ljeta. Kako su vas djeca dočekala, i kako je bilo surađivati s njima?

Prvi put sam u Uskoplju i kako bi neki rekli: “pravo sam zadovoljan”. I naravno, zahvalan župniku fra Josipu Mihaelu Matijaniću što je prihvatio prijedlog fra Mate Topića i fra Zvonimira Batiste za moje ugošćavanje. S njima sam “kliknuo” još u franjevačkom samostanu u Fojnici, tijekom promocije knjige fra Blaža Marije  Kuliera “Dnevnik – kronika 1877. – 1884.”

Djeca su bila izvrsna – razigrana, ali i željna komunikacije, prihvaćanja novih spoznaja, što se posebice vidjelo kod pripreme samostalnih radova u koje su mnogi utkali i nova znanja iz područja meteorologije.

Meteorolog ste kojemu se vjeruje, kako se nosite s tim? Ako se ponekad ne ostvari prognoza koju ste najavili, kako se osjećate?

Već sam skoro 29 godina meteorolog s diplomom dipl. ing. fizike – geofizike s meteorologijom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i pritom više od 27 godina u medijima, ponajviše na mnogobrojnim medijskim platformama Hrvatske radiotelevizije.

Kao i moje kolegice i kolege – trudim se, što je više moguće, pomagati ljudima s meteorološkim informacijama – i aktualnog i budućeg vremena. Naravno, pritom sam svjestan – i pokušavam osvijestiti druge – da vremenska prognoza ima svoju vjerojatnost ostvarivanja. U prosjeku – što je dan prognoze dalji od trenutka prognoziranja prognoza je manje pouzdana. Savršeno točna vremenska prognoza svih meteoroloških elemenata/sastojaka vremena gotovo pa je nemoguća. Greška je sastavni dio vremenske prognoze koliko god se mi trudili. A trudimo se i zahvaljujući razvoju tehnologije i računala znatno smo bolji u prognoziranju nego prije, ali postoji još puno prostora za napredak.

Naravno, žao mi je kad pogriješim – kad vrijeme “ne sluša” moje prognoze – i poslije često analiziram gdje sam mogao biti bolji, što sam zanemario, previdio…

Koje vrste vještina je potrebno imati da bi se bio dobar meteorolog?

Osim teorijskog meteorološkog znanja – kvalitetan meteorolog-prognostičar teško se može biti bez dugogodišnjeg iskustva u prognoziranju, praćenju izračuna različitih kompjutorskih modela atmosfere i promjenama koje se događaju u razvoju tih modela. Naravno, u svemu pomaže svakodnevna predanost i ljubav prema poslu, te želja i upornost da se on obavlja što je moguće kvalitetnije.

Razlikuju li se klime u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj?

Postoje i sličnosti i razlike u klimama BiH i RH. Sjeverniji krajevi imaju klimu podjednaku istočnoj i središnjoj Hrvatskoj, južniji pak krajevi BiH onoj u nizinskom dijelu unutrašnjosti Dalmacije, Konavlima i primorskoj klimi, a planinska klima središnjeg dijela BiH je pak dijelom i “žešća” od klime u gorskoj Hrvatskoj i ostalom planinskom dijelu Hrvatske, najbližem BiH.

Ima li neki događaj, vrijeme, koje je posebno obilježilo vašu karijeru?

Uh, toliko se toga skupilo u ovih skoro pa 3 desetljeća mojeg bavljenja meteorologijom pa ne bih želio ništa izdvajati.

Ukratko, kakva nas jesen očekuje?

Prema trenutačno najvjerojatnijim prognozama i ovogodišnja jesen bi trebala biti barem prosječne srednje sezonske temperature zraka. Vjerojatnije čak i malo toplija. Podjednako je bilo i ljeto u većini krajeva ovog dijela Europe. Pritom će vjerojatno, kao što je bilo i tijekom ljetnih mjeseci, biti povremenih prodora hladnijeg zraka. No, ta hladnija razdoblja vjerojatno će biti manje intenzivna od onih toplijih.

Prognoza oborine znatno je manje pouzdana od prognoze temperature. Ipak, u većini prognostičkih izračuna može se uočiti povećana vjerojatnost za veću ukupnu sezonsku količinu oborine od prosječne, i to osobito u južnijim krajevima BiH i RH.
Naravno, valja još jednom podsjetiti kako je riječ o dugoročnoj prognozi, koja je znatno manje pouzdana od prognoza za tjedan dana unaprijed, koje se svakodnevno mogu pratiti na medijskim platformama HRT-a, posebice u emisiji “Vrijeme” uoči “Dnevnika 2” u 19 sati na HTV1, koja je vidljiva i u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, te u vremenskoj prognozi potkraj “Dnevnika 2” i emisijama “Vrijeme” nakon “Dnevnika 1” i “Dnevnika 3”.

Kristina Čavara
Foto: Župa Uskoplj
e

Odgovori