Svijet

Ukrajina opet šalje ratne brodove u Azovsko more

Ukrajina će poslati ratne brodove natrag u luke u Azovskom moru, unatoč tomu što je Rusija zaplijenila tri mornarička plovila i njihovu posadu na tom području prošlog mjeseca, rekao je sigurnosni dužnosnik.

Ukrajina i Rusija u sukobu su otkad je Moskva 2014. pripojila Krim, a više od deset tisuća ljudi poginulo je u borbi između ukrajinskih postrojbi i proruskih separatista koje podupire Moskva.

Spor se produbio kada je Moskva prošlog mjeseca s Krima zaplijenila dvije manje ukrajinske topovnjače te jedan tegljač zajedno s 24 člana posade, optuživši ih da su ilegalno ušli u ruske vode dok su plovili iz Crnog mora kroz Kerčka vrata.

SAD i Europska unija zatražili su puštanje mornara, a predsjednik SAD-a Donald Trump je u znak prosvjeda otkazao sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Agresija Rusije neće nas spriječiti”

“Agresija Rusije neće nas spriječiti u planu da stvorimo mornaricu u Azovskom moru”, rekao je u intervjuu za lokalni BBC-jev ogranak tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, Oleksandr Turčinov.

“Ako stanemo i povučemo se, Rusija će ispuniti svoj cilj zauzimanja Azovskog mora, predstaviti nove samovoljne morske granice na Crnom moru te praktički legalizirati okupaciju Krima”, naveo je ukrajinski BBC Turčinova.

Turčinov je rekao kako bi Kijev pozvao predstavnike NATO-a te Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) na brod idući put kako bi dokazali da Ukrajina nije prekršila nikakve propise.

Nije rekao kada bi brodovi mogli idući put pokušati proći, no dodao je kako bi to moglo biti uskoro.

Odgovarajući na komentare, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je rekla kako je namjera Ukrajine da pošalje ratne brodove kroz Kerčka vrata bila “provokacija”.

Odgovori