IstaknutoZanimljivo i poučno

Umor u vožnji postaje problem poput alkohola

Istraživanje koje je objavio Dove Medical Press, izdavač recenziranih znanstvenih i medicinskih časopisa i istraživanja, a koje se tiče uzroka koji dovode do prometnih nesreća, dovelo je do rezultata da je umor vozača jedan od najčešćih uzročnika nesreća.

Umor vozača je faktor koji doprinosi oko 20 posto prometnih nesreća. Dok su se drugi uzročni faktori (npr. vožnja pod utjecajem alkohola) smanjili u posljednjih nekoliko desetljeća zbog pojačanih strategija javnog obrazovanja i kaznenih mjera, slično smanjenje nije uočeno kod sudara uzrokovanih umorom.

Pošto je dozvoljena, odnosno nedozvoljena količina alkohola u krvi utvrđena, znanstvenici su željeli utvrditi koja je to minimalna količina sna potrebna da bi se sigurno upravljalo automobilom.

Kako bi to utvrdili, analizirali su rezultate dobivene laboratorijskim i terenskim studijama koje su se bavile ovim pitanjem.

Nakon sinteze nalaza iz 61 jedinstvene studije, istraživači su otkrili da je manje od četiri do pet sati sna u prethodna 24 sata povezano s približno dvostruko većim rizikom od sudara. To bi bio isti rizik kao kada vozač ima 0,05 promila alkohola u krvi, prenosi Klix.

Međutim, to nije sve, već se rizik značajno povećava sa svakim izgubljenim satom sna prethodne noći. Neke studije su čak ukazivale da kada je vozač spavao između manje od četiri sata prethodne noći, vjerojatnoća da će doživjeti nesreću mogla bi biti do 15 puta veća.

Istraživanje je objavio Dove Medical Press koji je je akademski izdavač recenziranih znanstvenih i medicinskih časopisa otvorenog pristupa, s uredima u Macclesfieldu, Londonu, Princetonu, New Jerseyu i Aucklandu.

Odgovori