Uskoplje

UP ”Raduša” – trenutne aktivnosti i buduća djelovanja u općini Gornji Vakuf – Uskoplje

Razgovarali smo s predsjednikom Udruge planinara „Raduša“ gospodinom Matom (Mapek) Perić, o trenutnim aktivnostima, te o budućim djelovanjima u općini Gornji Vakuf – Uskoplje.

Naime, radi se o udruženju koje je osnovano davne 1974. godine pod nazivom „Planinarsko društvo Raduša“ a nakon ratnih zbivanja društvo je ponovno formirano pod imenom „Udruga planinara Raduša“  i tako funkcionira i danas. 1997. postaju punopravni članovi udruženja planinara Herceg Bosne, u čijem sastavu djeluju i danas. Usporedno sa osnivanjem ovog društva u poratno vrijeme bošnjačko življe organizira također udrugu „Gorani“ pa tako općina Gornji Vakuf-Uskoplje ima dva planinarska društva, kaže gosp. Mato.

Prvi predsjednik UP Raduša bio je Ljubo Barnjak koji je tu funkciju obnašao do svoje smrti 2011. Iza njega tu funkciju preuzimaju redom Stipo Martinović, Ankica Grgić, te Mato Perić današnji predsjednik.

U sklopu Saveza Herceg Bosne kvalitetnu suradnju ostvaruju s većinom društvima u tom savezu a posebno se tu ističu PD Prenj Mostar, Tim Busovača, Vis Žepče, kuk Novi Travnik. Savez je osmišljen tako da svake godine jedno društvo organizira druženje planinara pa smo tako i mi 1999. upriličili jedno druženje na selu Pidriš. Najviše se družimo s planinarskom udrugom Prenj Mostar, te mnogobrojnim društvima iz Dalmacije.

Istaknuli bismo tu i organiziranje susreta planinara u Radovini, koje se održava svake godine između Sv. Ante i Sv. Ive što bi bilo negdje oko 20. 06. Skupe se tu mnogobrojna društva iz Bosne i Hecegovine te iz Hrvatske. Radi se o brojci oko 40 društava, gdje dobar dio čine društva iz Hrvatske na čemu smo im jako zahvalni. Također, treba naglasiti kako je planinarski dom u Radovini za vrijeme ratnih zbivanja u potpunosti uništen te kako se pristupilo njegovu obnavljanju koje se odvijalo u više faza. Uglavnom obnova ovog doma je dovedena do samog kraja. Dom posjeduje oko 50-ak krevet, te veliku dvoranu za prijem gostiju. Dom Radovina je značajan faktor u financiranju društva a uz taj vid financiranja udruga se financira članarinama koje iznose 20 KM za godinu dana. Imamo mi mnogo članova koji nisu aktivni planinari ali uredno svojim članarinama pomažu funkcioniranju naše udruge.

2018. ponovno smo bili domaćini druženju planinara Heceg Bosne i zabilježili rekordan broj, njih 49, društava, što je također znak koliko ozbiljno shvaćamo svoju ulogu organizatora. Zahvaljujući Vranici takva kakva je, prelijepa u svakom pogledu, uspjeli smo svrstati se uz bok kvalitetnijih društava u našoj državi. Česte su i akcije pročišćavanja i markiranja planinarskih staza. Kada upitamo vrhunske planinare za mišljenje o Vranici, većina ih svrstava ovu ljepoticu u sam vrh planinarskih ruta.

16.2.2019. dodjela priznanja za 10 i 20 godina planinarenja

Treba naglasiti i suradnju sa Eko udrugom Aurea s kojima često sudjelujemo u mnogobrojnim akcijama čišćenja i prokresavanjem puteva.

Vlasnici smo i planinarskog doma na Zekinoj grudi koji je naš drugi objekt a svake godine koristimo ga u svrhu akcije koju organiziramo početkom svibnja pod nazivom „Šetnja do zdrvlja“ a svi sudionici su nagrađeni besplatnim ručkom i čajem. Isto to prakticiramo i na danima Vranice, kada se podjeli jako puno porcija graha. Također smo jedno vrijeme imali priliku održavati svete mise na lokaciji Radovina ali se s vremenom od toga odustalo budući da se od nas zahtijevalo da moramo napraviti kapelicu na tom dijelu.

Organizirli smo i jedno vrijeme planinarenje za djecu srednjih i osnovnih škola kako bi pobudili zanimanje mladih za ovaj vid rekreacije i imali dobre rezultate, no vremenom je to zaustavljeno. Ta ideja nije umrla i vrlo brzo ćemo krenuti u slične akcije u nadi da će naši mladi prepoznati ljepotu šetnji po planinama i fascinantnim pogledima koji se pružaju s naših planina.

Na kraju zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli našem radu a ovim ih putem nismo spomenuli, od općine Gornji Vakuf-Uskoplje, do gospodarstvenika, dobrih ljudi i naših članova, U svakom slučaju UP Raduša je jedno zdravo tkivo naše općine i treba pohvaliti njihov rad i potaknuti ih  na još jaču borbu i zalaganje za bolje sutra i očuvanje naših planina.

Udruga planinara RADUŠA na memorijalu ,,MIRO VUICA” u Busovači
16.2.2019. dodjela priznanja za 10 i 20 godina planinarenja
16.2.2019. dodjela priznanja za 10 i 20 godina planinarenja

Odgovori