Uskoplje

Upoznajte radišnu obitelj Gadža iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja i firmu ”Iris” d.o.o.

Posjetili smo obitelj Gadža koja se već dugi niz godina bavi privatnim bisnisom. Naime ova radišna obitelj već 1987. godine otvara u Gornjem Vakufu – Uskoplju cvjećarnu pod imenom „Iris“. Uz cvjećarnu bave se također i pogrebnim uslugama te se taj posao održao do danas. 1998. cvjećarna postaje Iris d.o.o. i pod tim imenom se širi poslovanje na uvoz umjetnog cvijeća te na proizvodnju (doradu) spužvastih podloga koje se koriste u cvjećarstvu.

„Nastojali smo uvijek u životu ići korak po korak te smo tako i u privatnom biznisu nastojali raditi projekte koje smo bili u mogućnosti ostvariti. Tako smo i 2017. počeli sa izgradnjom staklenika koji se proteže na 2000 m2 koji će nam omogućiti još kvalitetnije proizvode a samim tim i proširiti ponudu. Staklenik je zamišljen tako da kroz čitavu godinu imamo tržištu što ponuditi, a čitav sistem će biti automatiziran i kompjutorski kontroliran“ kaže za portal Uskoplje.info Zdravko.

Sam objekt nalazi se u naselju Trnovača te smo ga odlučili i posjetiti u želji da vam što zornije predstavimo ovu obitelj i to čime se oni bave. Na samom prilazu stakleniku dočekuje nas društvo veselih psića koji „paze“ da sve bude na svom mjestu.

Vani pada snijeg i temperatura se primaknula ništici, otvaraju se vrata staklenika i ulazimo na ugodnih 17 stupnjeva. Zatičemo Ivanu koja marljivo slaže saksiju za saksijom po nepreglednim gredicama.

U razgovoru nam otkriva kako je ovo posao koji voli i živi za njega, a otac kroz šalu dobaciva kako je ona doslovno rođena u cvijeću i odrasla uz cvijeće. Jednostavno sve je upućivalo na to da će ova mlada poduzetnica nastaviti obiteljsku tradiciju. Kako sada stoje stvari tako će i ostati. Ivana je u međuvremenu završila agronomski fakultet na Sveučilištu u Zagrebu, smjer Hortikultura gdje se dvije godine posvetila ukrasnom bilju. Po završetku studija vraća se kući, gdje nastavlja pomagati roditeljima te je danas u potpunosti posvećena sadnji i uzgoju cvijeća u obiteljskom stakleniku.

„Sebe ne vidim nigdje drugo nego u svom Uskoplju, uz svoju obitelj i svoj posao koji volim“ kaže Ivana, a upravo to vam dragi čitatelji želimo i prezentirati. Ljude koji ne posustaju, ne odustaju od svojih snova i bore se da bi ostali na svojoj zemlji i stvarali tu kod svoje kuće, bolje sutra.

Pokazuje nam Ivana različite sorte cvijeća koje uzgajaju u svom stakleniku, pa se tu mogu vidjeti: Impatiens Nova Gvineja, Begonia Elatior, Proljetnice (Pelagorium zonale, Pelagortium pelatum, Petunia sp., Calibrachoa sp, Verbena), Božićna zvijezda- Euphorbia pulcherrima, Chrisantemum multiflora.

Božićna zvijezda

Ne smijemo zaboraviti još jednog člana obitelji koji je uključen u ovu lijepu priču. Radi se o sinu Borni koji je zadužen za distribuciju i pridaju proizvoda. Zdravko naglašava kako se radi o osobi koja je jako predana onome što radi. Sestra Matea je također sve do svoje udaje bila godinama uključena u posao knjigovodstva ali i sad je tu kad obitelji treba pomoć. Naravno na kraju je tu i mama Milica koja uz svoje obiteljske obaveze vodi i cvjećarnu, te pomaže u stakleniku kad je to potrebno.

Kako stvari stoje ova će se obitelj još dugo godina baviti ovim poslom a garancija tomu su Borna i Ivana, koji planiraju nastaviti ono što su njihovi roditelji započeli još davne 1987. godine. Mi im u tome želimo puno sreće, a svima vama koji ste zainteresirani za bilo kakav vid suradnje sa firmom „Iris doo“ , toplo preporučamo njihove proizvode.

Odgovori