Upoznajte udrugu ”Tradicija” iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja

Predstavljamo vam udrugu “Tradicija” iz Dobrošina koja je osnovana 2016. godine. Ekipu portala Uskoplje.info ugostili su u svojim prostorijama u dijelu osnovne škole koji je prije korišten kao mjesto stanovanja nekih od učitelja.

Tijekom godina zapuštanja stanovi su bili u potpunosti devastirani, a na ideju da ih preurede i pretvore u prostoriju koja bi mogla koristiti ovoj zajednici došle su dvije gospođe Ružica Elez i Dragica Kubat te Bero Elez koji je financijski zaokružio ovaj projekat. Tako su se stvorili uvjeti za osnivanje udruge koja je u kratkom roku došla do 70 članova, a bavili su se različitim aktivnostima, od igranki, folklora, pletenja, te drugih aktivnosti kao što su humanitarni rad. Naglašavaju i suradnju s Omladinskim centrom iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, udrugom Glas iz Rame te udrugom Nur iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Najbolja suradnja ostvarena je sa modnom dizajnericom Mihaelom Marković, iz Zagreba, koja je slučajno čula za ovu udrugu, te im ponudila suradnju.

Prihvatili smo ovu ponudu i evo već dvije godine članice naše udruge ručno pletu modne detalje koji završavaju na modnim pistama Zagreba, Pariza, Milana, kaže nam Dragica Kubat.

Članice udruge nisu stale samo na tome. Rade narodne nošnje, pape, ponjave i sve što se odnosi na tradicionalne teme a one koje zanima ručni rad mugu im se obratiti kako bi zajedno tu zradiciju i očuvali.

Nadalje treba još jednom istaknuti i humanitarnu stranu ove udruge, čiji su članovi radili različite projekte, kao što su Božićni i Uskrsni sajam, gdje su od prodaje svojih uradaka pomagali onima kojima je u tom trenutku bilo najpotrebnije. Uspostavili su suradnju i sa drugim selima i često organizirali druženja s njima u svojim prostorijama a sve u cilju družena i očuvanja tradicije i pokušaja da na mlađe naraštaje prenesu ono što su njih naučili njihovi majke i očevi.

Članovi udruge su uvijek spremni uskočiti u pripremi hrane kada su u pitanju proslave vezane za Dobrošin vrlo često pripremaju hranu i za svoje školarce, pa tako imamo najnoviji primjer, gdje su članice udruge pripremile zdravi doručak i počastile svu djecu koja pohađaju osnovnu školu u Dobrošinu, što je dakako hvale vrijedno.

U ime portala Uskoplje.info jedno veliko hvala za topli doček i želju da nam predstave ono čime se bave a vama dragi čitatelji, ukoliko želite nekoga obradovati nekim detaljem iz naše prošlosti a vezan je uz pletenje, narodne nošnje, otvoreni su za svaki vid suradnje. Dovoljno je samo kontaktirati udrugu Tradicija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *