Uskoplje

Urađena regulacija korita rijeke Vrbas

S obzirom da se općina Gornji Vakuf – Uskoplje desetljećima unazad borila s poplavama koje su nanosile velike materijalne štete i ugrožavale stambene objekte, načelnik Općine Gornji Vakuf – Uskoplje Sead Čaušević je odmah po preuzimanju dužnosti, pokrenuo inicijativu za rješavanje ovog problema.

U prosincu 2008. godine su našu općinu pogodile poplave, čija šteta je iznosila 2 milijuna KM, dok su štete od poplava 2010. godine iznosile 3 milijuna KM. Da bismo ubuduće spriječili izlijevanje rijeke Vrbas iz korita, 2015. godine je završena regulacija korita rijeke Vrbas u urbanom dijelu grada, od Osnovne škole do Mašinskog parka. Naknadno je urađena regulacija korita nizvodno od ovog područja, te je ostalo samo još 100 metara da bi u potpunosti bio riješen urbani dio općine- kazao nam je Čaušević.

Kroz projekat „Čisti Vrbas“ koji je realiziran u suradnji sa UNDP-om, urađena je i regulacija korita rijeke Vrbas u MZ Voljevac i MZ Pajić Polje u iznosu od 250.000KM. Urađeni su i nasipi uz obalu Vrbasa na kritičnim područjima, u zaseoku Kokići i na relaciji Ploča- Hrasnica. Rezultati ovih projekata su itekako vidljivi, jer u ovogodišnjim poplavama je zabilježeno izlijevanje lokanih potoka i pritoka, ali ne i rijeke Vrbas.

N.Čaušević

Odgovori