Uskoplje

Uskopaljski glazbenik Zdravko Čurić pjesmom spaja Hrvate širom svijeta

Poznati uskopaljski glazbenik Zdravko Čurić cijeli svoj život posvetio je glazbi, a struka kaže kako iz godine u godinu niže samo uspjehe, dok o popularnosti njegovih pjesama govori broj pregleda istih na društvenim mrežama.

Već u osnovnoj školi pokazao je Zdravko kojim će smjerom krenuti u životu, pa nakon završetka osnovne škole počinje pjevati s lokalnim bendovima u Uskoplju. Od 2000. godine aktivni je član grupe “Mjesečina band”, a 2007. izdao je svoj prvi samostalni CD pod nazivom “Hercegovko od zlata jabuko”.

Zdravko Čuric i Mate Bulić – Hercegovko zlatna jabuko

Istoimenu je pjesmu otpjevao u duetu s popularnim kraljem dijaspore Matom Bulićem, a njihova suradnja se nastavila pa je Matin savjet i danas dobro došao za našeg Zdravka.

”Prvi CD izdan 2007. bio je veliki korak naprijed u mojoj glazbenoj karijeri, a potencijal i kvalitetne pjesme prepoznao je i prijatelj iz školskih dana Milenko Kustura, koji je u potpunosti financijski ”zatvorio” ovaj uradak”, govori nam Zdravko dok razgovaramo uz kavu.

Jedna od najslušanijih pjesama sa ovog CD-a “Puče guma udeblja se kuma” zabilježila je milijunske preglede na You Tube-u. Njegove pjesme vrtile su se na većini radijskih postaja u BiH.

U razdoblju od 2007.-2018. izlaze tri singla: “Možeš li mi oprostiti zemljo mojih pradjedova” u pratnji Sinova Hercegovine, “Kad pogledam sa Menjika” i ”Sretan Božić Uskoplje moje”. Sve pjesme su snimljene u studiju Parač u Mostaru.

Zdravko Čurić & Sinovi Hercegovine – Možeš li mi oprostiti zemljo mojih pradjedova

”Zadnji singl “Sretan Božić Uskoplje moje” premijerno je izveden za vrijeme Božićnog koncerta u župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Uskoplju. U par dana pjesma je doživjela desetke tisuća pregleda, a otpjevao sam ju i na Božićnom sajmu u organizaciji Mladeži HDZ BIH Uskoplje”, kaže Zdravko za portal Uskoplje.info.

Zdravko Čurić – Sretan Božić Uskoplje moje

Njegov slijedeći uradak vezan je za Ramu i ramski kraj, a pjesma bi trebala ugledati svijetlo dana oko Uskrsa.

”I ova će pjesma biti dokaz povezanosti Uskoplja i Rame, ali i ljudi, koji su uvijek bili spremni pomoći jedni drugima onda kada je to bilo potrebno, a ta se povezanost nastavlja i kroz moje pjesme”, ističe Zdravko planove za budućnost.

Čest je gost humanitarnih koncerata nebitno u koju se svrhu održavaju od Australije, Kanade preko europskih zemalja gdje žive Hrvati.

”Imam u planu i nastup na humanitarnom koncertu u zagrebačkom restoranu Čurak početkom veljače, gdje će biti prikupljana sredstva za mladića koji je nastradao u prometnoj nesreći”, kaže Zdravko.

Nerijetka su druženja Hrvata po Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj koja prođu bez njega i njegovih pjesama, posebno se to odnosi na Uskopljane, koji rado zapjevaju o svom rodnom kraju. To ga svrstava u grupu ljudi koji povezuju Hrvate diljem svijeta s našom domovinom i našim običajima a kako izgleda i postao je njegov životni poziv: Spajati ljude pjesmom!

Zdravko već sutra leti za Kanadu gdje ga očekuje novo druženje sa Hrvaticama i Hrvatima te zemlje.

Odgovori