Uskopljani s ponosom obilježili 30. obljetnicu brigade dr. Ante Starčević

U nedjelju, 31. srpnja 2022. godine u Uskoplju je obilježena 30. obljetnica brigade dr. Ante Strarčević. Obilježavanje obljetnice počelo je služenjem svete mise za sve poginule hrvatske branitelje u župnoj crkvi u Uskoplju, mimohodom, polaganjem vijenaca i opijelom na središnjem spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima.

Svojom nazočnošću, 30. obljetnicu brigade dr. Ante Starčević uveličali su i predsjednik F BiH Mainko Čavara, , zastupnik u Saboru Republike Hrvatske i predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH ŽSB Radoje Vidović, predsjednik Kluba HNS-a i HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović, ministar unutarnjih poslova ŽSB Feliks Vidović, zastupnik u saboru Županije Središnja Bosna i predsjednik OO HDZ BiH Uskoplje Dražen Matišić, predsjednik Gradskog vijeća Ljubuški Tihomir Kvesić, predsjednik Općinskog vijeća Gornji Vakuf – Uskoplje Goran Batinić, predsjednik Općinskog vijeća Bugojno Miroslav Zelić, zamjenik predsjednika Općinskog vijeća Jajce Ivo Šimunović, predsjednik Mladeži HDZ BiH Mate Lončar kao i mnogobrojni gosti iz svih krajeva BiH i Republike Hrvatske.

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili general HVO-a Stanko Sopta i predsjednik F BiH Marinko Čavara a iskrene čestitke povodom 30. obljetnice brigade dr. Ante Starčević uputio je i Zrinko Tokić, ratni zapovjednik brigade dr. Ante Starčević.

Brigada dr. Ante Starčević je unatoč svim teškoćama branila i obranila Uskoplje i hrvatski narod u Uskoplju. U svojim bojnim djelovanjima poštovala je načela ratovanja, pokazala izuzetno visok moral i korektan odnos prema zarobljenim vojnicima Armije BiH i civilnom pučanstvu. Kroz brigadu prošlo je 1834 vojnika, od toga je 139 poginulih i 406 lakše ili teže ranjenih. Uz poginule vojnike, na uskopaljskoj bojišnici stradalo je i 20 civila, kao i jedan dio vojnika koji su došli s drugih područja HR HB.

Centralna.ba

Odgovori