IstaknutoVijesti

Uskoro se očekuje poskupljenje goriva u BiH

Nakon što je cijena nafte na svjetskom tržištu već treći tjedan zaredom znatno porasla, novo poskupljenje uskoro se očekuje i na benzinskim crpkama u Bosni i Hercegovini.

Gorivo je već prošlog tjedna poskupjelo u Hrvatskoj i Srbiji, dok u BiH od početka godine nije bilo novih poskupljenja.

Milenko Bošković iz Udruge prometnika naftnih prerađevina FBiH kazao je za Avaz da je teško prognozirati koliko bi poskupljenje moglo biti, ali je siguran da će doći do promjene cijena.

U Hrvatskoj je gorivo poskupjelo i prije nego što je cijena nafte porasla na svjetskom tržištu. U FBiH i dalje imamo zaokruživanje cijena na pet feninga. Kada bi to bilo ukinuto, cijene bi sigurno bile niže. Ipak, realno je da će doći do poskupljenja. Kod nas je na sceni toliko šarenilo kada je riječ o cijenama da se ne zna više ni tko je poskupio, a tko nije, smatra Bošković te dodaje da Udruga nema ingerenciju za formiranje cijena.

Predsjednik Udruge prijevoznika za unutarnji i međunarodni transport RS-a Nikola Grbić kazao nam je da se cijena goriva u Republici Srpskoj kreće od 2,23 do 2,35 KM po litri.

Ako je poskupjelo na svjetskom tržištu, možemo samo očekivati nove, više cijene. Kod nas cijena nafte, nažalost, nije padala kada je to bio slučaj u svijetu, pa je teško prognozirati što će se sada dogoditi, ali prije će poskupjeti nego što će doći do pojeftinjenja, istaknuo je Grbić.

Dodao je da je trenutačno litra goriva jeftinija u Hercegovini nego na crpkama u Banjoj Luci i Prijedoru, a da su cijene uglavnom vrlo različite od crpke do crpke.

Na londonskom tržištu cijena barela nafte prošlog tjedna porasla je za 3,6 posto. Kada je riječ o američkom tržištu, barel je poskupio za 4,3 posto.

Odgovori