Uskoplje

VIDEO: Je li Ilija iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja pronašao svemirski kamen?

Ilija Jurina iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja više od četiri godine čuva kamen neobičnog izgleda i sastava.Pronašao ga je slučajno u obližnjoj šumi dok se vozio sa kolegom.Jednostavno svjetlucanje kamena privuklo mu pozornost, piše Flash.ba

-Rekao sam kolegi da zasutavi automobil kojim smo se vozili. Izašli smo i došli do velikog panja drveta iz kojeg je ovaj kamen samo malo virio. Uz pomoć sjekire i naših ruku uspjeli smo kamen izvaditi iz panja.Evo ga kod mene već petu godinu. Nezaposlen sam i nisam uspio doći do informacije je li zaista riječ o meteoritu ili nečemu drugom.Rado bi ga prodao ako vrijedi nešto novaca”, govori nam Ilija koji volontira kod Emina Ljutića hraneći medvjede.

Emin Ljutić dodaje: ”Dolazili su ovdje Kinezi istraživali ima li zlata.Ovdje u mojem ribnjaku vadili su šljunak i ispirali.Tada im je Ilija pokazao ovaj neobični kamen na što su oni odgovorili da im je zaista nevjerojatan i da takvoga ili sličnoga nikada nisu vidjeli iako se bave eksploatacijom raznih ruda”, govori Emin.

Ilija tvrdi da ljudska ruka nije mogla toliko duboko kamen utjerati u panj nego da je to samo stiglo iz svemira.

Također govori kako magnet ne može privući kamen i da to nije željezo. Što je od svega točno trebala bi utvrditi struka, odnosno nauka analizom kamena. Ako se potvrdi da je riječ o meteoritu teškom 780 grama koji je na šumu u Gornjem Vakufu/Uskoplju stigao sa mjeseca ili neke druge planete sunčevog sustava Ilija bi mogao bezbrižno čekati starost.

tekst i foto:Srećko Stipović/Flash.ba

Odgovori