IstaknutoVijesti

Više tisuća građana okupljeno na skupu ”Pravda za Davida”

Na Trgu Krajine u Banja Luci okupilo se nekoliko tisuća građana na skupu ”Pravda za Davida”, a organiziran je u cilju otkrivanja istine o slučaju ubojstva Davida Dragičevića, mladića iz Banja Luke.

Davor Dragičević, Davidov otac, prethodno je tražio ostavke Dragana Lukača, ministra unutarnjih poslova RS, Darka Ilića, načelnika uprave za organizirani kriminal MUP-a RS, Darka Ćuluma, direktora Policije RS, Željka Karana, patologa i načelnika Zavoda za sudsku medicinu RS, Želimira Lepira, glavnog banjalučkog okružnog javnog tužitelja i Dalibora Vreće, tužitelja u Okružnom javnom tužiteljstvu Banja Luka.

”Ostavke zahtijevam zbog moralnih razloga, a njihovu kaznenu odgovornost će utvrditi Tužiteljstvo BiH”, rekao je Dragičević.

On je tražio i da se do početka skupa ”Pravda za Davida” uhite Filip Ćulum, Đordje Rađen, Zoran Bošnjak, Mikica Marjanac, Siniša Kojdić i inspektor Bojan Karanović, a da se pod mjere nadzora stave oni koji su održali press konferenciju MUP-a RS 26. ožujka.

”Ne budu li ispunjeni ovi naši zahtjevi, mi ne odlazimo s trga Davida Dragičevića”, rekao je Dragičević i dodao da će za sve ostalo što se bude događalo poslije 18:00 sati odgovornost snositi predstavnici vlasti, MUP-a i tužiteljstva.

Pred početak skupa okupljeni su pjevali pjesmu ”Klinac iz geta” te uzvikivali ”Pravda za Davida” i ”Ubojice”.

David Dragićević je mladić iz Banja Luke čije je tijelo pronađeno na ušću riječice Crkvena u Vrbas, šest dana nakon što je nestao. Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv nepoznatih počinitelja za ubojstvo Dragičevića u kojoj se navodi da je mladić ili gurnut u Crkvenu ili je upao bježeći od počinitelja.

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, izjavio je u petak da predstavnici Okružnog javnog tužiteljstva u Banja Luci i Republičkog javnog tužiteljstva RS razmatraju da predmet ”Dragičević” upute na ocjenu Tužiteljstvu BiH kako bi ono preispitalo postojanje nadležnosti za preuzimanje istražnog predmeta.

Skupovi “Pravda za Davida” trajali su od 26. ožujka do 25. prosinca na Trgu Krajine, kada je nakon privođenja Davora Dragičevića, Suzane Radanović, Davidove majke, i nekoliko opozicijskih političara i građana održavanje skupova zabranjeno, a s trga je uklonjeno ”Davidovo srce” oko kojeg su se okupljali građani.

Veliki broj policajaca primorao je okupljene građane da odu s Trga Krajine, a od tada u 18:00 časova nakon upozorenja policije po nekoliko tisuća građana predvođenih Davorom Dragičevićem odlazilo je u prosvjedne šetnje za vrijeme kojih nije bilo incidenata.

Bljesak.info

Odgovori