IstaknutoVijesti

Vojnici u BiH su bosi: Vojni rok je čista glupost

Iako se sve češće može čuti da u Bosni i Hercegovini treba vratiti obvezno služenje vojnog roka, od toga, gotovo je sigurno, neće biti ništa, prije svega zbog nedostatka novca i potpuno različitih političkih stavova po tom pitanju, pišu Nezavisne novine.

Daleko od realnosti

Kako ističu i političari i analitičari, Sead Jusić, zamjenik ministra obrane BiH, i Senad Mašović, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, koji su rekli kako bi bilo poželjno vratiti obvezu služenja vojnog roka, iznose svoje osobne i političke stavove koji su daleko od realnosti jer u ovom trenutku nema nijedne analize koja govori za ili protiv uvođenja ponovnog služenja vojnog roka.

”O tome se ne može govoriti napamet bez potrebnih i neophodnih analiza što se dobija, a što gubi uvođenjem vojnog roka. Mi u Republici Srpskoj smatramo kako bi Oružane snage BiH bile prve koje bi se raspale u slučaju nekih poremećaja”, rekla je Dušanka Majkić, izaslanica u Domu naroda BiH i dugogodišnja članica Zajedničke Komisije za obranu i sigurnost parlamenta BiH.

Vojnici bez obuće

Nezavisne pišu da ono što je sigurno jeste da trenutno BiH nema ama baš nikakvog kapaciteta da uspostavi obvezno služenje vojnog roka, a u prilog tome govori i samo stanje u Oružanim snagama BiH, gdje oko 10.000 ljudi radi u katastrofalnim uvjetima.

”Mi po zakonu imamo rezervni sastav koji nikad nije zaživio, a pričamo o obveznom vojnom roku. Vojnici i sada nemaju obuću, uniforme, hrana im je katastrofalna, objekti se raspadaju, tako da su to čiste gluposti i od toga nema ništa sigurno”, ispričao je izvor Nezavisnih blizak Ministarstvu obrane BiH.

I analitičari se slažu da je u BiH praktično nemoguće da se postigne dogovor o obveznom služenju vojnog roka, prije svega iz razloga što je to jako skupo, a onda i zbog same organizacije Oružanih snaga BiH.

Stručan pristup

”U ovim uvjetima nikako ne, jedino u uvjetima vraćanja otetog sustava da se govori o tome, ali pod uvjetom ozbiljne analize i traženja najboljih modaliteta koji su primjereni 21. stoljeću. Nekadašnji oblik služenja vojnog roka je prevaziđen skroz, a traženje novih oblika zahtijeva vrlo stručan pristup”, rekao je Gostimir Popović, vojno-politički analitičar, ističući da je vojna obveza pod Oružanim snagama BiH trenutno nemoguća.

Osim u BiH, i u zemljama regije, točnije Hrvatskoj i Srbiji, sve glasnije se govori o mogućem vraćanju obveznog služenja vojnog roka, koji, ukoliko se i uvede, sasvim sigurno neće ličiti na one koji su bili ranije i koji su trajali minimalno šest mjeseci.

I pojedine zemlje u Europi takođe razmišljaju o uvođenje obveznog vojnog roka, a neke su ga i vratile. Švedska je, recimo, 2010. godine, ukinula obvezno služenje vojnog roka, ali ga je ponovo vratila 2017. godine, kada je od više od 10.000 odabrala 4.000 regruta koji će imati obuku 12 mjeseci. Na ovaj korak Švedska se odlučila zbog, kako su tada naveli, pogoršanja sigurnosne situacije u Europi, navode banjalučke novine.

Odgovori