IstaknutoSvijet

Von der Leyen: Ukrajina je dio europske obitelji

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen doputovala je u utorak u Kijev u simboličan posjet na Dan Europe kako bi iskazala punu potporu Ukrajini.

“Moja nazočnost danas u Kijevu je simbolična, ali i znak ključne i vrlo praktične stvarnosti: EU surađuju s Ukrajinom po mnogim pitanjima”, rekla je predsjednica Komisije novinaru European Newsrooma (ENR)..

Ona je istaknula da će s ukrajinskim vodstvom razgovarati o brojim pitanjima, od slanja streljiva i znatne financijske pomoći do osiguravanja odgovornosti Rusije za njezin zločin agresije i pripreme terena za početak pristupnih pregovora.

Pozdravila je i odluku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da se 9. svibnja ubuduće i u Ukrajini obilježava kao Dan Europe.

“Ukrajina je dio europske obitelji”, rekla je von der Leyen.

“Nastavljamo vršiti pritisak na Rusiju. To je jedna od stvari o kojima ću izvijestiti predsjednika Zelenskija. Sada stavljamo naglasak na striktnu provedbu sankcija i poduzimanje mjera za sprječavanje zaobilaženja sankcija. Nitko ne bi trebao sumnjati u to”, rekla je predsjednica Komisije.

Komisija je u petak veleposlanicima država članica predstavila prijedlog 11. paket sankcija protiv Rusije, koji će prije svega biti usmjeren protiv onih koji pomažu Rusiju u izbjegavanju sankcija.

Prema diplomatskim izvorima, EK predlaže da se stvori zakonska mogućnost za ograničenje izvoza u zemlje za koje se sumnja da pomažu Rusiji u zaobilaženju sankcija.

To bi trebalo biti svojevrsno sredstvo odvraćanja, a ako to ne bude učinkovito, Unija bi mogla uvesti zabranu izvoza proizvoda namijenjenih za dvojnu namjenu, civilnu i vojnu, u određene zemlje.

Također je moguće da se na popisu sankcioniranih nađe nekoliko kineskih tvrtki.

Odgovori